Register
A password will be e-mailed to you.

Το πόσο χρήσιμη (αλλά και διασκεδαστική) είναι μια κουζινομηχανή σε ένα σπίτι το είχα περιγράψει αναλυτικά στον αντίστοιχο οδηγό αγοράς. Στην αναζήτηση λοιπόν μιας κουζινομηχανής που να καλύπτει τις ανάγκες μου, κατέληξα στην Bosch MUM54, κυρίως λόγω του συνδυασμού χαρακτηριστικών και τιμής που προσφέρει.

Η κουζινομηχανή Bosch MUM54 βρίσκεται στην μεσαία κατηγορία τιμής, ενώ η σειρά Bosch MUM υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και είναι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες και πιο αγαπημένες κουζινομηχανές της αγοράς. Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία μετά από σχεδόν ενάμιση ολόκληρο χρόνο χρήσης;

Δες το βίντεο review στο YouTube!

Πρώτη γνωριμία

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Γενικά, η σειρά Bosch MUM απαρτίζεται από δεκάδες μοντέλα με διαφορετική ισχύ, χαρακτηριστικά, τιμές και αξεσουάρ. Συγκεκριμένα, εγώ επέλεξα το μοντέλο Bosch MUM54 σε γκρι χρώμα (Bosch MUM54A00), με τα 900W και τα 3 βασικά εξαρτήματα, καθώς είναι τα μόνα που συχνά δεν καταλήγουν σε κάποιο ντουλάπι (ανάλογα το κάθε σπίτι βέβαια). Στη συσκευασία περιλαμβάνονται ο γάντζος ζύμης, ο αναδευτήρας, το σύρμα/ αυγοδάρτης, ο κάδος χωρητικότητας 3,9lt, η τσαντούλα αποθήκευσης των εξαρτημάτων και το προστατευτικό καπάκι του κάδου με την οπή.

Με μια γρήγορη ματιά το πρώτο που προσέχεις είναι ο ιδιαίτερος και μοναδικός σχεδιασμός που διακρίνει την σειρά MUM της Bosch, ένα σχήμα διαφορετικό από όσα είχαμε δει μέχρι τότε, που δεν ακολουθεί το κλασσικό Γ. Ο βραχίονας επεκτείνεται κάθετα στο σώμα της, με την ροδέλα ταχυτήτων στο πλαϊνό μέρος.

Επίσης ξεχωρίζει και η υποδοχή των εξαρτημάτων, καθώς η κουζινομηχανή διαθέτει πλανητική 3D κίνηση η οποία τα περιστρέφει με ελαφριά κλίση για καλύτερη ανάδευση στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα του κάδου. Συνολικά υπάρχουν 7 ταχύτητες λειτουργίας με επιπλέον την λειτουργία παλμού (pulse).

Στο πάνω αλλά και στο πίσω μέρος του βραχίονα, υπάρχουν καπάκια που καλύπτουν τις υποδοχές για τα επιπλέον προαιρετικά εξαρτήματα, όπως μπλέντερ, πολυκόπτη, ζυμαρικών κλπ. Για να υποδεχθεί τα εξαρτήματα στο πίσω μέρος, ο βραχίονας απασφαλίζει με το κουμπί και περιστρέφεται 90 μοίρες προς τα κάτω.

Στη βάση υπάρχουν βεντούζες για καλύτερη σταθερότητα κατά τη χρήση αλλά και ένα χαρακτηριστικό έκπληξη που δεν περίμενα να δω, ειδικό χώρο αποθήκευσης του καλωδίου μέσα στο σώμα της κουζινομηχανής!

Δοκιμή

Τα εξαρτήματα ανάμιξης, χωρίς να είναι ιδιαίτερα στιβαρά ή να έχουν κάτι που να τα κάνει να ξεχωρίζουν, δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση ούτε φτηνά ούτε χαμηλής ποιότητας, ενώ κουμπώνουν και ξεκουμπώνουν με ευκολία στον βραχίονα. Το κλείστρο απασφάλισης είναι όσο μαλακό χρειάζεται και η ανύψωση του βραχίονα γίνεται ομαλά.

Ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και διαθέτει χωρητικότητα 3,9 λίτρα, με τις μέγιστες και ελάχιστες χωρητικότητες να είναι πλήρως ικανοποιητικές για την παρασκευή των συνταγών. Ο κάδος κουμπώνει στην βάση χωρίς να υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης του.

Κατά την διάρκεια της χρήσης, η MUM54 κάνει τον αναμενόμενο θόρυβο, ακόμα και στην υψηλότερη ταχύτητα λειτουργίας και παραμένει σταθερή στην επιφάνεια χωρίς πολύ τράνταγμα. Οι 7 επιλογές ταχύτητας φέρνουν εις πέρας κάθε είδους ανάμιξης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι αλλαγές γίνονται ομαλά και χωρίς (σχετικά) πιτσιλίσματα.

Η Bosch MUM54 διαθέτει ισχύ 900W και για να την φέρω στα όρια της, προχώρησα στην παρασκευή διάφορων συνταγών χρησιμοποιώντας και τα 3 εξαρτήματα. Προσπάθησα να ζορίσω και λίγο το μοτέρ, χρησιμοποιώντας τις μέγιστες ποσότητες υλικών που επιτρέπει ο κάδος, αλλά και τον μέγιστο χρόνο λειτουργίας.

Σημείωση: Με ισχύ 900W, μπορεί να μην είναι από τις πιο ισχυρές κουζινομηχανές της αγοράς, αλλά όπως αναφέρω στον “Οδηγός Αγοράς: Κουζινομηχανή”, η αποτελεσματικότητα της ανάμιξης εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής, τον σχεδιασμό των μερών και την αποδοτικότητα του μοτέρ. Με άλλα λόγια, ένα ποιοτικό και καλοσχεδιασμένο μοτέρ των 500 – 900 W μπορεί να αποδώσει καλύτερα και για περισσότερο χρόνο από ένα υποδεέστερης κατασκευής των 1200 W και άνω.

Εξαρτήματα

Αναδευτήρας:
Με τον αναδευτήρα K παρασκευάστηκαν δύο συνταγές, ένα από κέικ και μπισκότα. Η Bosch MUM54 κατάφερε να αναμείξει επαρκώς τα υλικά, με μια μικρή δυσκολία στις μικρότερες ποσότητες. Η αποτελεσματικότητα της 3D πλανητικής κίνησης είναι εμφανέστατη.

Γάντζος ζύμης:
Τα υλικά για την παρασκευή ζύμης για ψωμί αλλά και τσουρέκι αναμείχθηκαν πλήρως και σωστά. Ο γάντζος κράτησε πάνω του όλη τη ζύμη και στο τέλος της ανάμειξης ο κάδος δεν είχε σχεδόν καθόλου ίχνη.

Σύρμα αυγοδάρτης:
Το σύρμα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή μαρέγκας με ελάχιστο τα 4 αυγά και το αποτέλεσμα ήταν ένα σφιχτό και αφράτο μίγμα που παρέμενε στο εξάρτημα. Το ίδιο αφράτη έγινε και η φρέσκια κρέμα. Και εδώ βοηθάει αρκετά η πλανητική 3D κίνηση.

Τελικές Εντυπώσεις

Εκτός από τα αποτελέσματα και τα δείγματα αυτού του review, χρησιμοποιώ την κουζινομηχανή σχετικά συχνά εδώ και 1μιση χρόνο περίπου, χωρίς να έχω κάποιο παράπονο για την απόδοση και τις ικανότητες της.

Εάν είσαι λοιπόν στην αναζήτηση μιας επώνυμης κουζινομηχανής που μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές σου ανάγκες out of the box, αλλά να έχεις και την επιλογή να αγοράσεις επιπλέον εξαρτήματα για επιπλέον λειτουργίες, η Bosch MUM54 είναι μια πολύ καλή επιλογή, με ικανοποιητικότατη απόδοση και πολύ καλή τιμή, περίπου στα 150€.

Τι θα ήθελα; Λίγο μεγαλύτερη σταθερότητα στον βραχίονα, καθώς στις υψηλές ταχύτητες (κυρίως με τον γάντζο ζύμης) κουνιέται αρκετά λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού. Επίσης, θα ήθελα λίγο πιο premium feel στα εξαρτήματα, αν και σε αυτό το εύρος τιμής ακριβότερα εξαρτήματα θα είχαν επίπτωση σε κάποια άλλα χαρακτηριστικά της Bosch MUM54.

Χαρακτηριστικά Bosch MUM54A00

Ισχύς: 900 W

Ταχύτητες: 7

Πλανητική λειτουργία: 3D Planetary Mixing

Εξαρτήματα: Γάντζος ζύμης, αναδευτήρας, χτυπητήρι, Προστατευτικό καπάκι

Χωρητικότητα κάδου: 3,9 λίτρα

Υλικό κατασκευής κάδου: Ανοξείδωτο ατσάλι

Βάρος συσκευής: 5,2 kg

Και πριν αγοράσεις κουζινομηχανή, διάβασε αυτό…

Οδηγός Αγοράς: Κουζινομηχανή

Και πριν αγοράσεις κουζινομηχανή, διάβασε αυτό…

Περισσότερα Reviews για Οικιακές Συσκευές

Beko BKK 2300 Μηχανή Ελληνικού Καφέ Λουμίδης

Beko BKK 2300 Μηχανή Ελληνικού Καφέ Λουμίδης

Το review μου για ένα από τα ισχυρότερα αλλά και εντυπωσιακά value for money συστήματα σιδερώματος της αγοράς, το Stiroplus SP1090.

Striroplus SP1090 Σύστημα Σιδερώματος

Bosch MUM54 Review - Η κουζινομηχανή που έψαχνες (?)
Εάν ψάχνεις μια ικανή επώνυμη κουζινομηχανή σε πολύ καλή τιμή, τότε ίσως θα πρέπει να δεις πρώτα την Bosch MUM54!
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Εμπειρία Χρήσης
4.2Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (0 Votes)