Register
A password will be e-mailed to you.

Η σκούπα ρομπότ είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο hot και δημοφιλή gadgets των τελευταίων ετών. Και είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της, καθώς είναι ένα gadget τεχνολογίας διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο σε βοηθάει στο καθάρισμα.

Σε αυτό το review θα δούμε μια σκούπα ρομπότ που στα χαρτιά τουλάχιστον φαίνεται πολλά υποσχόμενη, με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, την Mamba RM-02 της εταιρίας Rohnson.

Σκούπα Ρομπότ Rohnson Mamba RM-02 Review

Δες το βίντεο review στο YouTube!

Πρώτη γνωριμία

Μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε φυσικά την σκούπα ρομπότ και την βάση φόρτισης. Η σκούπα έχει δύο κουμπιά στο πάνω μέρος, ένα για την ενεργοποίηση της και ένα για να γυρίσει στην βάση, όπως και διακόπτη On/ Off στο πλάι. Έχει μέγεθος 33 εκ. σε διάμετρο και ύψος 9,8 εκ, διαστάσεις φυσιολογικές για μια τέτοια συσκευή. Και βάρος 4 κιλά, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Το πάνω μέρος είναι με ενισχυμένο γυαλί για μεγαλύτερη αντοχή.

Σκούπα Ρομπότ Rohnson Mamba RM-02 Review

Η μπαταρία είναι λιθίου και έχει χωρητικότητα 5200mAh, με θεωρητική μέγιστη αυτονομία 210 λεπτά και χρόνο μέχρι την πλήρη φόρτιση στα 360 λεπτά.

Στο πάνω μέρος επίσης βρίσκεται ο αισθητήρας Lidar από την Epson που χαρτογραφεί τον χώρο με λέιζερ σε 360 μοίρες και 28 αισθητήρες υψηλής ακρίβειας που διαβάζουν τον χώρο ώστε να αποφεύγουν εμπόδια. Μπροστά στα πλαϊνά έχει «προφυλακτήρες» (bumpers) με αισθητήρες ώστε να προστατεύει τα έπιπλα αλλά και τον εαυτό της.

Η σκούπα ρομπότ Rohnson Mamba RM-02 διαθέτει δύο κάδους για τις δύο της λειτουργίες, έναν για το σκούπισμα και έναν για το σφουγγάρισμα. Ο κάδος για το σκούπισμα έχει μεγάλη χωρητικότητα 600ml, ανοίγει εντελώς ώστε να καθαρίζεται εύκολα και περιλαμβάνει δύο αφαιρούμενα φίλτρα, απλό και HEPA 14 για την κατακράτηση της σκόνης. Ο κάδος για το σφουγγάρισμα έχει velcro ταινίες όπου κολλάει το ειδικό πανάκι από μικροϊνες και οπή που κλείνει με σιλικόνη από όπου γεμίζει νερό, με χωρητικότητα 350ml.

Υπάρχουν δύο βουρτσάκια από ίνες ανθρακονημάτων δεξιά και αριστερά και στο κέντρο βρίσκεται η κύρια βούρτσα, η οποία αφαιρείται και για να καθαριστεί εύκολα αλλά και για να αντικατασταθεί από την μαλακή βούρτσα.

Διαθέτει επίσης αντιβακτηριακές λυχνίες UltraViolet-C που μέσω υπέρυθρου φωτός αποστειρώνει απομακρύνοντας μικρόβια, μικροοργανισμούς και βακτήρια όσο σκουπίζει. Φυσικά στο κάτω μέρος υπάρχουν οι δύο μεγάλες ρόδες για την κίνηση και την μικρή ρόδα για την κατεύθυνση. Φυσικά στο κάτω μέρος υπάρχουν οι δύο μεγάλες ρόδες για την κίνηση και την μικρή ρόδα για την κατεύθυνση.

Η βάση τώρα, έχει ύψος 34 cm και καλώδιο για σύνδεση στο ρεύμα. Ανοίγοντας το πάνω πορτάκι, βρίσκουμε τον αποθηκευτικό χώρο όπου βρίσκεται η σακούλα συλλογής της σκόνης 2,5 λίτρων, που μοιάζει με μια μίνι σακούλα κλασικής σκούπας. Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι πόλοι όπου κάθεται πάνω η σκούπα για να φορτίσει αλλά και για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία αδειάσματος της.

Επίσης στη συσκευασία περιλαμβάνονται το εργαλείο καθαρισμού της βούρτσας, 3 ανταλλακτικά βουρτσάκια, ένα επιπλέον ανταλλακτικό πανάκι σφουγγαρίσματος, 4 σακούλες και ένα χειριστήριο, για όποιον δεν επιθυμεί να την λειτουργεί με το App.

Δοκιμή

Πως ήταν λοιπόν οι τελευταίες εβδομάδες στο σπίτι όπου η σκούπα ρομπότ Mamba RM-02 έκανε σιωπηλά και αυτόνομα την δουλειά της, καθαρίζοντας και σφουγγαρίζοντας κόβοντας βόλτες από δωμάτιο σε δωμάτιο, σε ένα διαμέρισμα 150τμ με δύο μικρά παιδιά και δύο γάτες;

Προτού ξεκινήσει τις εργασίες της, απαιτείται το κατέβασμα και εγκατάσταση του App της Rohnson. Στην συνέχεια, η σκούπα προφανώς χρειάστηκε να χαρτογραφήσει τον χώρο στον οποίον θα βρίσκεται. Μπορούν να αποθηκευτούν έως και 10 διαφορετικοί χάρτες για διαφορετικούς χώρους, όπως το σπίτι, το εξοχικό, το γραφείο. Η διαδικασία δεν παίρνει πολύ χρόνο, αρκετά λιγότερο απ’ ότι θα περίμενα. Μόλις γίνει αυτό, μπορείς να οριοθετήσεις το κάθε δωμάτιο, να του δώσεις όνομα και ορίσεις το πως θα θέλεις να το καθαρίζει, σχετικά με την ισχύ, το νερό του σφουγγαρίσματος και τις φορές που θα πραγματοποιηθεί ο κύκλος καθαριότητας.

Επιπλέον, μπορείς να ορίσεις σημεία στα οποία δεν θα καθαρίζει όπως πχ κάτω από ένα τραπέζι ή στον χώρο που βρίσκονται κάποια αντικείμενα ή φαγητό κατοικίδιου και εικονικούς τοίχους από όπου δεν θα περνάει.

Η σκούπα ρομπότ δεν δυσκολεύτηκε σε σχεδόν καμία εργασία καθαριότητας λαμβάνοντας υπόψιν πάντα τις δυνατότητες μιας αυτόνομης ρομποτικής σκούπας σε σχέση με τις παραδοσιακές, όπου το ανθρώπινο χέρι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα του καθαρίσματος. Απομάκρυνε με μεγάλη επιτυχία ψίχουλα, σκόνη, διάφορες άλλες βρωμιές και φυσικά τρίχες από τις δύο γάτες, μια από τις σημαντικότερες πηγές «βρωμιάς» σε ένα σπίτι με κατοικίδια. Η απόδοση της ήταν παρόμοια σε μάρμαρο, παρκέ και πλακάκια.

Σκούπα Ρομπότ Rohnson Mamba RM-02 Review

Στην υψηλότερη ισχύ λειτουργίας κάποιες φορές και ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του λεκέ, όπως για παράδειγμα ολόκληρα δημητριακά, η σκούπα τα στην αρχή τα σκόρπιζε με τα βουρτσάκια εάν ήταν αρκετά μαζεμένα όλα στο ίδιο σημείο, που βέβαια θα τα μάζευε κανονικά αργότερα στο επόμενο της πέρασμα λίγο αργότερα.

Η απορροφητικότητα των 4000 Pa είναι από τις υψηλότερες ανάμεσα σε μοντέλα παρόμοιας κατηγορίας και τιμής, όπως επίσης έχει και από τους μεγαλύτερους σε χωρητικότητα κάδους συλλογής σκόνης. Τα 30,000 Pa για το άδειασμα του κάδου εγγυόνται πως αυτός θα πάντα καθαρός και ετοιμοπόλεμος μετά από κάθε κύκλο καθαρίσματος.

Η αυτονομία της πλησιάζει αρκετά τα θεωρητικά 210 λεπτά χρήσης και εξαρτάται όπως πάντα από την ποσότητα των λεκέδων, τον τύπο πατώματος και άλλους παράγοντες. Με φυσιολογική χρήση, ο κάδος σκόνης των 600ml θα γεμίσει και θα απαιτεί άδειασμα μετά από περίπου καθάρισμα 400 τετραγωνικών μέτρων, τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση.

Όπως αναφέρει η Rohnson, οι 4 σακούλες που έρχονται στην συσκευασία θα είναι αρκετές για περίπου έναν χρόνο και διατίθενται προς επιπλέον αγορά . Αυτό βέβαια ποικίλει αναλόγως την χρήση και το μέγεθος του χώρου αλλά και οι 8-9 μήνες φαίνονται σαν μια πολύ καλή διάρκεια. Προφανώς, υπάρχουν διαθέσιμες ανταλλακτικές σακούλες που μπορούν να αγοραστούν επιπλέον, όταν αυτό χρειαστεί.

Όσον αφορά τον θόρυβο κατά το σκούπισμα, είναι αρκετά χαμηλότερος και διακριτικός απ’ όσο περίμενα για 70db, στην χαμηλή ισχύ λειτουργίας. Με λίγη φυσιολογική φασαρία περιβάλλοντος στον χώρο σχεδόν θα δυσκολευτείς να την ακούσεις, ειδικά αν δεν είναι στο ίδιο δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για την μεσαία, με την υψηλή ισχύ λειτουργίας όμως να ακούγεται σαν μια παραδοσιακή σκούπα των 70db. Βέβαια, όταν γυρίσει να πάει στην βάση, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς για 10 δευτερόλεπτα που διαρκεί το άδειασμα ο θόρυβος είναι αρκετά δυνατός.

Στο σφουγγάρισμα τώρα, θεωρώ πως είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα βοηθήσει το σπίτι να παραμείνει καθαρό αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το παραδοσιακό, κάτι που δεν καταφέρνουν άλλωστε και τόσο καλά σκούπες ρομπότ που είναι κατασκευασμένες αποκλειστικά για σφουγγάρισμα. Το πέρασμα με το νερό και το πανάκι μικροϊνών αρκεί για να διατηρήσει κάποιο είδος φρεσκάδας, χωρίς να υπάρχει όμως η δυνατότητα προσθήκης υγρού καθαρισμού ή απολυμαντικού, κάτι που επίσης είναι αρκετά σπάνιο σε σφουγγαρίστρες ρομπότ.

Η αποτελεσματικότητα των λαμπών UV-C δεν μπορεί εύκολα να μετρηθεί, οπότε σχετικά με αυτό θα παραμείνω στους ισχυρισμούς του κατασκευαστή σχετικά με την αποστείρωση που πραγματοποιεί.

Το App της Rohnson είναι πλούσιο, εύχρηστο και διαθέτει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και επιλογές για τον έλεγχο και απομακρυσμένη διαχείριση της σκούπας ρομπότ.

Τελικές Εντυπώσεις

Λοιπόν, θα προσπαθήσω να είμαι όσο ειλικρινής μπορώ: Είναι πολλά τα 450-500€ για μια σκούπα, ρομποτική ή μη; Ναι είναι. Είναι πολλά τα 450-500€ για μια σκούπα ρομπότ; Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι. Είναι πολλά τα 450-500€ για μια σκούπα ρομπότ με αυτά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες; Όχι και σε καμία περίπτωση. Για όποιον βέβαια είναι διατεθειμένος να δώσει ένα τέτοιο ποσό για μια τέτοια σκούπα ρομπότ. Αλλά αν το επιλέξει, η Rohnson Mamba RM-02 θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μια από τις πρώτες που θα πρέπει να κοιτάξει.

Η Mamba θα κάνει την δουλειά της όπως πρέπει και θα διατηρεί το σπίτι όσο πιο καθαρό μπορεί, όσο εσύ θα λείπεις. Έχει μεγάλη αυτονομία μπαταρίας, μεγάλο κάδο συλλογής σκόνης, γυρνάει στην βάση και αδειάζει μόνης της και στην ανάγκη σφουγγαρίζει κιόλας.

Τι θα ήθελα; Ιδανικά να υπάρχει και η επιλογή της Ελληνικής γλώσσας στο App, για όσους θα το επιθυμούσαν, αν και βέβαια εγώ προσωπικά πάντα επιλέγω την Αγγλική σε ό,τι έχει να κάνει με τεχνολογία. Η γλώσσα του Application ακολουθεί την επιλεγμένη γλώσσα της συσκευής στην οποία είναι εγκατεστημένο. Επίσης την δυνατότητα να ανεβαίνει λίγο πιο εύκολα στα χαλιά σε αυτά με μεγαλύτερο ύψος.

Αναμένω σε κάποιο μελλοντικό μοντέλο διάδοχο της Rohnson Mamba RM-02 την δυνατότητα αδειάσματος και του κάδου σφουγγαρίσματος στην βάση. Και ακόμα πιο ιδανικά, την επανατροφοδοσία του με καθαρό νερό για αδιάκοπο σφουγγάρισμα.

Χαρακτηριστικά Rohnson Mamba RM-02 Σκούπα Ρομπότ

  • Απορροφητικότητα: 4000 Pa
  • Χωρητικότητα Κάδου: 600ml
  • Διάρκεια Φόρτισης: 360 min
  • Αυτονομία: 210 min
  • Επίπεδα Θορύβου: 70db
  • Διαστάσεις: 33 x 9,8cm
  • Συνδεσιμότητα: WiFi & App
  • Σφουγγάρισμα
  • Αυτόματο άδειασμα κάδου
  • Αυτόματη φόρτιση

Και πριν αγοράσεις Σκούπα Ρομπότ, διάβασε αυτό…

Ένας αναλυτικός οδηγός αγοράς για την νέα τεχνολογία στην καθαριότητα του σπιτιού που ονομάζεται σκούπα ρομπότ. Πως γίνεται η επιλογή της και τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη προτού προχωρήσεις στην αγορά.

4 λόγοι για να αποκτήσεις σήμερα μια σκούπα ρομπότ

Περισσότερα Reviews για Οικιακές Συσκευές

Bosch MUM54 Review – Η κουζινομηχανή που έψαχνες (?)

Σκούπα Ρομπότ Rohnson Mamba RM-02 Review - Καθαριότητα από το Μέλλον
σδαδαδασδασδασ
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Εμπειρία Χρήσης
Εξαρτήματα
4.6Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (0 Votes)