Register
A password will be e-mailed to you.

Ξέρουμε ότι το σιδέρωμα είναι από τις πιο βαρετές δουλειές του σπιτιού. Και ξέρουμε επίσης πως για να γίνει σωστά και ξεκούραστα, απαιτείται και το κατάλληλο «εργαλείο».

Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να γίνει αυτό, είναι το σύστημα σιδερώματος, ή ατμοσταθμός ή σίδερο ατμού με boiler. Όπως και σε κάθε οικογένεια συσκευών, υπάρχουν στην αγορά εκατοντάδες μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και φυσικά τιμές.

Σύστημα σιδερώματος

Τι είναι το σύστημα σιδερώματος; Σε αντίθεση με τα ατμοσίδερα όπου όλα πραγματοποιούνται στο σώμα του, στο σύστημα σιδερώματος ο ατμός παράγεται στο boiler και διοχετεύεται στο σίδερο μέσω του καλωδίου σωλήνα. Είναι αρκετά ισχυρότερο από το ατμοσίδερο καθώς παράγει περισσότερο ατμό και μεγαλύτερη πίεση.

Ας δούμε λοιπόν ένα ένα τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στο να επιλέξεις το ιδανικό για σένα και τις ανάγκες σου σύστημα σιδερώματος.

Ισχύς (watt)

Η ισχύς (Watt) σε ένα σύστημα σιδερώματος ορίζει το πόσο γρήγορα θα πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία ώστε να είναι έτοιμο για χρήση. Αν και σημαντικός κριτήριο, θα ήταν λάθος η αγορά να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ, καθώς τα χαρακτηριστικά που αναφέρουμε έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στο σιδέρωμα και συνολικά την χρήση.

Bars

Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να κοιτάξεις πριν αποφασίσεις ποιο σύστημα σιδερώματος θα αγοράσεις. Τα bar μετράνε την πίεση με την οποία παράγεται ο ατμός στο boiler, και κατά συνέπεια την δύναμη με την οποία αυτός θα βγαίνει από την πλάκα. Τα υψηλότερα bar συνήθως σημαίνουν και μεγαλύτερη απόδοση ατμού.

Απόδοση ατμού

Ο ατμός σε ένα σύστημα σιδερώματος μετριέται σε γραμμάρια ανά λεπτό (gr/min) και χωρίζεται σε δύο λειτουργίες. Αυτός που παράγεται συνεχώς όσο το σίδερο είναι σε λειτουργία και η βολή ατμού, δηλαδή ο επιπλέον ατμός όταν πιέζεται το κουμπί. Σε πολλά συστήματα σιδερώματος υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του παραγόμενου ατμού ανάλογα με το ύφασμα. Προφανώς, όσο πιο δυνατή η παραγωγή ατμού τόσο πιο εύκολο είναι να σιδερωθούν καλύτερα και πιο γρήγορα τα υφάσματα, καθώς ο ατμός διεισδύει βαθύτερα.

Πλάκα

Ο κάθε κατασκευαστής διαθέτει διαφορετικούς τύπους πλάκας όσον αφορά τον σχεδιασμό και το υλικό κατασκευής. Οι πιο συνηθισμένες πλάκες διαθέτουν αντικολλητική ή κεραμική επίστρωση για καλύτερο γλίστρημα στα υφάσματα. Υπάρχουν ακόμα πλάκες κατασκευασμένες από αλουμίνιο, κάποιες οι οποίες είναι ανοξείδωτες ή και αντιχαρακτικές ακόμα και πλάκες με επίστρωση παλλαδίου.

Σύστημα Σιδερώματος: Τα διαφορετικά είδη πλάκας

Εκτός από το υλικό κατασκευής, σημαντικό σε μία πλάκα είναι η κατανομή των οπών από τις οποίες βγαίνει ο ατμός. Καλύτερη κατανομή σημαίνει καλύτερη διείσδυση του ατμού στο ύφασμα. Επιπλέον, η μύτη και οι εγκοπές της πλάκας πρέπει να είναι λεπτές για να σιδερώνονται εύκολα τα δύσκολα σημεία, όπως τα κουμπιά και οι τσακίσεις.

Χωρητικότητα και τύπος δοχείου

Ο ατμός σε ένα σύστημα σιδερώματος παράγεται από το νερό στο boiler που στη συνέχεια μεταφέρεται στο σίδερο. Υπάρχουν δύο τύποι δοχείων, αυτά με την βαλβίδα και τα refill. Στον πρώτο τύπο απαιτείται το ξεβίδωμα της βαλβίδας ώστε να γεμίσεις εκ νέου το δοχείο, ενώ στα συστήματα refill η αναπλήρωση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, για άνεση και ταχύτητα, είτε αυτό είναι αποσπώμενο είτε όχι. Η μεγαλύτερη  χωρητικότητα του δοχείου βοηθάει στην μείωση του χρόνου ανάμεσα στα γεμίσματα.

Σύστημα σιδερώματος με refill για μέγιστη ευκολία και άνεση

Ρυθμίσεις υφασμάτων

Ανάλογα με τα διαφορετικά είδη ρούχων που μπορεί να έχεις, το σύστημα σιδερώματος διαθέτει ξεχωριστές ρυθμίσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι  και οι φθορές ελάχιστες. Τα περισσότερα συστήματα διαθέτουν αρκετές ρυθμίσεις για να μην χρειάζεται να ανησυχείς.

Βάρος σίδερου

Όσο πιο μικρό είναι το βάρος του σίδερου, τόσο πιο άνετη και ξεκούραστη θα είναι η χρήση του, καθώς η καταπόνηση των χεριών θα είναι μικρότερη. Σημαντικός παράγοντας επιλογής για ένα σύστημα σιδερώματος, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συχνά μεγάλος φόρτος ρούχων.

Ειδικές λειτουργίες

Ορισμένα συστήματα σιδερώματος διαθέτουν τεχνολογίες και συστήματα που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την χρήση. Μερικά από αυτά είναι:

  • Philips OptimalTEMP: Επιτρέπει το σιδέρωμα από τζιν μέχρι μεταξωτά χωρίς καμία ρύθμιση θερμοκρασίας, χωρίς να ανησυχίες για καψίματα στα υφάσματα. Η τεχνολογία αυτή αποτελείται από τον προηγμένο επεξεργαστή έξυπνου ελέγχου που ρυθμίζει με ακρίβεια τη θερμοκρασία της πλάκας και την εξαιρετικά ισχυρή γεννήτρια στροβιλισμού ατμού πολλών θαλάμων, για πιο ισχυρό συνεχή ατμό και για πιο εύκολο και γρήγορο σιδέρωμα.
  • Bosch i-Temp: Το σύστημα αυτό ρυθμίζει αυτόματα τον τέλειο συνδυασμό θερμοκρασίας και ατμού για όλους τους τύπους υφασμάτων που μπορούν να σιδερωθούν, χωρίς να απαιτείται η ταξινόμηση των ρούχων βάσει τύπου υφάσματος.
  • Delonghi Stirella Dual Vap: Επιλογή ισχυρής εκπομπής ατμού μόνο από την μύτη της πλάκας περισσότερη ακρίβεια ή ομοιόμορφη κατανομή ατμού σε όλη την επιφάνεια της πλάκας για ισχυρό αποτέλεσμα.

Άλλα χαρακτηριστικά

  • Μήκος καλωδίων: Τα μακρύτερα καλώδια θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στο σιδέρωμα αλλά και την χρήση.
  • Αυτόματη απενεργοποίηση: Σε περίπτωση που ξεχαστείς, το σίδερο θα κλείσει μόνο του ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές.
  • Καθαρισμός αλάτων: Ο σωστός καθαρισμός του boiler και γενικά όλου του συστήματος θα επιμηκύνει την ζωή της συσκευής.  Κάποια συστήματα σιδερώματος προσφέρουν πολύ εύκολο καθαρισμό με ειδοποιήσεις ή και με το πάτημα ενός κουμπιού. Άλλα διαθέτουν αυτόματο καθαρισμό αλάτων ώστε να μην χρειαστεί να ανησυχείς ποτέ.
  • Χρόνος προθέρμανσης: Σε περίπτωση που βιάζεσαι, μπορείς να διαλέξεις ένα σύστημα σιδερώματος με μικρό χρόνο προθέρμανσης ώστε να είναι γρήγορα έτοιμο για χρήση. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα συστήματα σιδερώματος είναι έτοιμα σε 2-3 λεπτά.
  • Βάρος: Μικρότερο συνολικό βάρος της συσκευής μεταφράζεται σε πιο άνετη μεταφορά, αποθήκευση και χρήση.

Άμα ψάχνεις σύστημα σιδερώματος, ρίξε μια ματιά σε αυτό το review…

Το review μου για ένα από τα ισχυρότερα αλλά και εντυπωσιακά value for money συστήματα σιδερώματος της αγοράς, το Stiroplus SP1090.

Σύστημα Σιδερώματος Stiroplus SP1090

Περισσότεροι οδηγοί αγοράς που μπορεί να σε ενδιαφέρουν…

Ένας αναλυτικός οδηγός αγοράς για την νέα τεχνολογία στην καθαριότητα του σπιτιού που ονομάζεται σκούπα ρομπότ. Πως γίνεται η επιλογή της και τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη προτού προχωρήσεις στην αγορά.

4 λόγοι για να αποκτήσεις σήμερα μια σκούπα ρομπότ

Τι πρέπει να προσέξεις σαν καταναλωτής ώστε ανάμεσα σε όλες τις ηλεκτρικές σκούπες να βρεις αυτήν που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες σου;

Οδηγός Αγοράς: Ηλεκτρική Σκούπα