Register
A password will be e-mailed to you.

Η μηχανή espresso Rohnson R-98013 κυκλοφόρησε για να απαντήσει την ερώτηση «Μπορώ να φτιάξω εύκολα freddo στο σπίτι;»

Από την φράση «Hot and Cold» στην ονομασία της δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως κάτι παίζει με το κρύο. Ε λοιπόν, η συγκεκριμένη μηχανή espresso εκτός από τον ζεστό καφέ ως συνήθως, διαθέτει και λειτουργία για κρύα εκχύλιση του καφέ ώστε να είναι θεωρητικά πιο εύκολη και πιο άμεση η παρασκευή κρύων ροφημάτων με βάση τον espresso.

Rohnson R-98013 Hot n Cold Μηχανή Espresso

Δες το βίντεο review στο YouTube!

Πρώτη γνωριμία

Προτού πάμε στις δοκιμές, ας της ρίξουμε μια ματιά. Μέσα στη συσκευασία περιέχεται προφανώς η συσκευή, σε slim σχεδιασμό και όμορφο inox περίβλημα. Στο μπροστινό μέρος πάνω βρίσκονται τα 4 πλήκτρα λειτουργίας με μπλε led φωτισμό. Στο πλάι η ροδέλα ελέγχου του ατμού και το ακροφύσιο για την παρασκευή αφρογάλακτος.

Φυσικά περιλαμβάνονται το κλείστρο, τα 2 καλαθάκια για μονή και διπλή δόση, το κουταλάκι δοσομετρητής/ tamper και οι οδηγίες χρήσης.

Στη βάση υπάρχει αποσπώμενο δοχείο συλλογής υγρών με το μεταλλικό καπάκι και στο πίσω μέρος το αποσπώμενο δοχείο νερού χωρητικότητας 1.2 λίτρων. Στο πάνω μέρος θα συναντήσουμε την θερμαινόμενη βάση των φλιτζανιών.

Η πίεση της αντλίας είναι 20 bar και ισχύς της μηχανής 1350W.

Δοκιμές

Με την μηχανή espresso Rohnson R-98013 έπρεπε να κάνω δύο διαφορετικά είδη δοκιμών. Την απόδοση της στην παρασκευή ζεστού καφέ και του αφρογάλακτος αλλά και για το selling point της, που είναι η εκχύλιση του κρύου καφέ. Εδώ να πούμε πως ο καφές στο Cold δεν βγαίνει παγωμένος, απλά λιγότερο ζεστός, δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, ειδικά σε μια μηχανή τέτοιου κόστους.

Όπως πάντα δοκίμασα και συσκευασμένο αλεσμένο καφέ του εμπορίου αλλά και φρέσκο αλεσμένο από καφεκοπτείο.

Στο κομμάτι του espresso, η απόδοση της είναι ό,τι θα περίμενε κανείς από μια μηχανή αυτής της κατηγορίας. Ωραίο καϊμάκι, ωραίο άρωμα και γενικά κανένα παράπονο, είτε σε διπλή είτε σε μονή δόση.

Η παρασκευή αφρογάλακτος με το ακροφύσιο ήταν ομαλή και χωρίς προβλήματα, με βελούδινο αποτέλεσμα. Αυτό εξαρτάται πάντα και από τις ικανότητες και την εξάσκηση του χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό που λέω πάντα, είναι πως με κάθε αγορά τέτοιου είδους μηχανής espresso, προτείνω την αγορά μηχανής παρασκευής αφρογάλακτος. Και πιο εύκολα και γρήγορα θα γίνεται, και θα μπορείς να έχεις κρύο αφρόγαλα, ειδικά με την Rohnson R-98013 που έχεις λύσει (σε κάποιο βαθμό) και το θέμα του freddo. Σαν μέσος χρήστης δεν βρίσκω τον λόγο να ασχοληθώ τόσο πολύ ώστε να πετυχαίνω πάντα όπως θέλω το ζεστό αφρόγαλα χρησιμοποιώντας το ακροφύσιο.

Κάποιοι ενδεχομένως να ενοχληθούν από την απουσία αυτόματης διακοπής της εκχύλισης, αυτή διακόπτεται με το πάτημα ξανά του πλήκτρου. Σίγουρα είναι κάτι που βοηθάει, αν και εγώ προσωπικά προτιμώ να μπορώ να έχω τον έλεγχο. Επιτρέπει να ορίζεις εσύ την εκχύλιση ανάλογα την ποικιλία του καφέ, την ποσότητα κλπ. Είναι κάτι που έτσι και αλλιώς οι ακριβότερες μηχανές espresso δεν διαθέτουν, για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Θα ήθελα να υπήρχε για την ευκολία των περισσότερων καταναλωτών που θα πάνε σε μια τέτοιου επιπέδου μηχανή, αλλά δεν το μετράω σαν κάτι αρνητικό.

Και πάμε τώρα στο selling point της μηχανής espresso Rohnson R-98013, την παρασκευή κρύου espresso για freddo. Εδώ τα πράγματα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή μπαίνει ο καφές (συνήθως διπλή δόση) στο κλείστρο, πατάμε το πλήκτρο με την νιφάδα και βγαίνει ο καφές. Όχι καυτός. Προφανώς ούτε και παγωμένος, αλλά σε μια χλιαρή θερμοκρασία ώστε να μην λιώσουν γρήγορα τα παγάκια αλλά και να κρυώσει πιο γρήγορα με την προσθήκη περισσότερων.

Ο κατασκευαστής προτείνει την χρήση κρύου από το ψυγείο νερού στο δοχείο. Εγώ δοκίμασα και τις 3 περιπτώσεις, δηλαδή βρύσης, κρύου από το ψυγείο και παγωμένο με παγάκια. Δεν είδα κάποια ιδιαίτερη σημαντική διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα με τις 3 μεθόδους, αλλά προφανώς όσο πιο παγωμένο τόσο λιγότερο χλιαρός θα είναι.

Εδώ η ευκολία είναι πως βάζεις το ποτήρι κατευθείαν και ο καφές πέφτει στα παγάκια και έχεις έτοιμο τον freddo espresso. Τώρα, για την προσθήκη ζάχαρης, και για να λιώσει, η Rohnson προτείνει την χρήση του ακροφυσίου στον ατμό για μερικά δευτερόλεπτα.

Εννοείται πρέπει να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο για να ησυχάσουμε και τους πορωμένους με τον espresso. Μια από τις βασικές αρχές στην παρασκευή espresso είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού κατά την εκχύλιση, για να βγει σωστά με όλο το άρωμα και τα στοιχεία του ο καφές. Εδώ με την χαμηλότερη θερμοκρασία, προφανώς γίνονται κάποιες αναγκαίες παραχωρήσεις. Δεν είναι σαν τον freddo που θα πιείς έξω, αλλά για χάριν της ευκολίας και της ταχύτητας, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

Θα ήθελα μεγαλύτερη απόσταση από τη βάση έως το κλείστρο για να μπορεί άνετα να δεχτεί και υψηλότερα ποτήρια, καθώς μιλάμε για freddo. Προφανώς όχι ποτήρια 15cm, αλλά έτσι όπως είναι ένα ποτήρι χαμηλό σχετικά στα Χcm οριακά χωράει. Πιο πολύ για να μην χρειάζεται να γίνει η μεταφορά σε άλλο πιο επιθυμητό ποτήρι μετά την εκχύλιση.

Τελική ετυμηγορία

Στα 100€ και κάτι που κοστίζει αυτή τη στιγμή στην αγορά η Rohnson R-98013 σίγουρα είναι μια μηχανή espresso για αρχάριους που εάν αναζητάς, θα πρέπει να την λάβεις υπόψιν. Είναι όμορφη, σε ωραίο σχεδιασμό και μέγεθος και το αποτέλεσμα του espresso είναι ικανοποιητικό για το επίπεδο της. Θα μπορούσα να την προτείνω μόνο και μόνο για αυτά, αλλά και με την επιλογή για κρύο espresso που θα κάνει ελαφρώς την ζωή σου πιο εύκολη με τον τρόπο που λειτουργεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι σίγουρα ένα ακόμα plus, για όχι τρομερά απαιτητικούς χρήστες.

Χαρακτηριστικά Rohnson R-98013 Μηχανή Espresso

Ισχύς: 1350 W

Πίεση: 20 bar

Χωρητικότητα Δοχείου Νερού: 1,2 lt

Ακροφύσιο ατμού για αφρόγαλα

Καλαθάκια για μονή και διπλή δόση

Θέλεις περισσότερο καφέ;

Delonghi Dedica EC685 Μηχανή Espresso

Delonghi Dedica EC685, η απόλυτη μηχανή espresso

Μηχανή για Αφρόγαλα Gruppe MK5002

Μηχανή για Αφρόγαλα Gruppe MK5002

Rohnson R-98013 Hot n Cold Μηχανή Espresso Review
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Εμπειρία Χρήσης
Εξαρτήματα
Απόδοση
4.2Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (0 Votes)