Register
A password will be e-mailed to you.

Η νέα πρόταση της Rohnson για το ασύρματο καθάρισμα είναι η σκούπα στικ Rohnson Mamba M14 την οποία έχω στο σπίτι και δοκιμάζω εδώ και 3 εβδομάδες.

Πως τα πήγε αυτή η σκούπα στικ; Πάμε να δούμε αναλυτικά!

Rohnson Mamba M14 Σκούπα Stick Review Revyou.gr - YouTube

Δες το βίντεο review στο YouTube!

Πρώτη γνωριμία

Μέσα στο μικρότερο απ’ ότι θα περίμενα κουτί υπάρχει η σκούπα, το μεταλλικό κοντάρι, το μηχανοκίνητο πέλμα για τα πατώματα με τις δύο βούρτσες, το μηχανοκίνητο μίνι πέλμα για κατοικίδια, τα δύο ρύγχη, την μπαταρία, τον φορτιστή αλλά και την βάση στήριξης για τον τοίχο.

Το μοτέρ έχει ισχύ 515 Watt με τεχνολογία BLDC χωρίς ψήκτρες για να πετύχει τις 110.000 στροφές ανά λεπτό. Διατηρεί σταθερή την ισχύ και την απορροφητικότητα της σκούπας, ανεξάρτητα από την ποσότητα σκόνης και το είδος της επιφάνειας που καθαρίζει.

Στην χειρολαβή υπάρχει το πλήκτρο λειτουργίας και από την ψηφιακή οθόνη μπορούμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα της μπαταρίας και να αλλάξουμε την ένταση λειτουργίας. Διαθέτει 4 επίπεδα, το Auto και χαμηλό, μεσαίο και δυνατό.

Η μπαταρία λιθίου χωρητικότητας 4000mAh των 25.9V υπόσχεται έως και 80 λεπτά αυτονομίας στην χαμηλή ένταση λειτουργίας και ο χρόνος φόρτισης είναι 5-6 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.

Το μηχανοκίνητο πέλμα είναι κατάλληλο για όλα τα πατώματα και διαθέτει δύο βούρτσες, μια μαλακή για πατώματα και μια για χαλιά και μοκέτες. Αφαιρούνται πολύ εύκολα από το πέλμα και είναι πλενόμενα. Μέσα στο πέλμα υπάρχουν δοντάκια τα οποία κόβουν τυχόν τρίχες ή οτιδήποτε άλλο τυλίγεται στις βούρτσες για ακόμα πιο εύκολο καθάρισμα και συντήρηση. Διαθέτει επίσης φωτισμό LED για να βλέπεις καλύτερα τη σκόνη.

Ο κάδος φυσικά αδειάζει με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς να έρχεσαι σε επαφή με το περιεχόμενο. Αφαιρείται και αποσυναρμολογείται σε κομμάτια για το απαραίτητο συχνό πλύσιμο και καθάρισμα.

Rohnson Mamba M14 Σκούπα Stick Review

Η σκούπα στικ Rohnson Mamba M14 διαθέτει φίλτρα σκόνης HEPA ώστε να παγιδεύουν υψηλό ποσοστό σκόνης, όλα πλενόμενα για καλύτερη υγιεινή.

Ο σωλήνας είναι αναδιπλούμενος και με μια κίνηση κάμπτεται για να μπορείς να καθαρίσεις κάτω από χαμηλά έπιπλά και χώρους χωρίς να σκύβεις.

Τέλος, το μίνι μηχανοκίνητο πέλμα για τρίχες κατοικίδιων και καναπέδες έχει επίσης αφαιρούμενη βούρτσα.

Γενικά σαν πρώτη εικόνα όλα τα μέρη είναι ποιοτικά κατασκευασμένα από καλής ποιότητας υλικά, κάτι που θεωρητικά σημαίνει πως θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και τη χρήση.

Rohnson Mamba M14 – Δοκιμές

Που και πως δοκιμάστηκε η απόδοση της σκούπας στικ Rohnson Mamba M14 λοιπόν. Ως συνήθως, κυρίως για τον καθαρισμό του σπιτιού μου το οποίο διαθέτει μάρμαρο, πλακάκια, παρκέ και χαλιά. Και δύο μικρά παιδιά. Και μια γάτα.

Και με όλα τα παραπάνω, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ή κόλλημα. Τις περισσότερες φορές με ένα μόνο πέρασμα τράβηξε ό,τι υπήρχε στο πάτωμα, είτε ήταν σε μορφή σκόνης ή κομματάκια. Και όλα αυτά χωρίς κάποια ρύθμιση ταχύτητας, τις πλείστες φορές στο Auto, που κάνει εξαιρετική δουλειά στο να αναγνωρίζει που βρίσκεται και τι πρέπει να κάνει.

Όπου χρειάστηκε βεβαίως και έβαζα το πιο δυνατό επίπεδο λειτουργίας, ειδικά στο ψηλό χαλί με την χοντρή πλέξη που μαζεύει την βρωμιά ανάμεσα στα κενά,

Σε αυτό που είχα ενδοιασμούς ήταν το συνολικό βάρος της σκούπας και η καταπόνηση του χεριού με την πολύωρη χρήση, όπως είχε συμβεί με ένα προηγούμενο μοντέλο της Rohnson αλλά και που είναι ένα σύνηθες πρόβλημα με τις σκούπες στικ και την κατασκευή τους. Δεν μπορώ να πω ότι είναι κουραστικό αλλά σίγουρα δεν είναι όσο ξεκούραστο είναι οι κλασικές σκούπες, που δεν αναλαμβάνει το χέρι το βάρος κάποιου μηχανισμού αλλά μόνο του κονταριού.

Σε αυτή τη σκούπα στικ την Rohnson Mamba M14, η σκούπα (το κομμάτι που βρίσκεται ο κάδος και ο μηχανισμός δηλαδή) ζυγίζει 1,9 κιλά. Δεν είναι βαριά αλλά ούτε από τις ελαφρότερες τις αγοράς. Δεν με κούρασε αλλά προφανώς ασχέτως μοντέλου, προσωπικά θα το θέλω όσο πιο ελαφρύ γίνεται.

Σαν συμβουλή θα έλεγα προτού αγοράσεις μια σκούπα στικ, να πας σε ένα κατάστημα και να τις δοκιμάσεις στο χέρι σου για να έχεις μια καλύτερη ιδέα για την καθημερινή της χρήση.

Η σκανδάλη είναι on / off και δεν χρειάζεται να την κρατάς πατημένη. Η οθόνη αφής με τις λειτουργίες είναι όμορφη και καλοσχεδιασμένη και προφανώς είναι πολύ χρήσιμη η εμφάνιση του ποσοστού της μπαταρίας.

Και μιλώντας για μπαταρία, πάμε στην αυτονομία της. Σε απλή καθημερινή χρήση μόνο σε πάτωμα στο χαμηλό επίπεδο λειτουργίας, τις περισσότερες φορές έφτασα στα 60-70 λεπτά από τα 80 που αναφέρει η Rohnson, κάτι φυσικά αναμενόμενο.

Σε μεικτό κύκλο σε πάτωμα και χαλιά στο Auto, η μπαταρία κρατούσε σε μέσο όρο κάπου στα 50-55 λεπτά, που μου ήταν αρκετά για να κάνω ένα γρήγορο πέρασα όλοι το διαμέρισμα των 150 τετραγωνικών.

Η μπαταρία αφαιρείται και θεωρητικά μπορείς να προμηθευτείς μια ακόμα και να έχεις αρκετό χρόνο να καθαρίζεις μεγαλύτερους χώρους ή σε υψηλότερη ταχύτητα.

Η χρήση του αναδιπλούμενου σωλήνα παρότι βολική και χρήσιμη στις περισσότερες περιπτώσεις, μειώνει αρκετά την ελευθερία κίνησης του πέλματος και θα πρέπει να αρκεστείς στο μπρος πίσω, που συνήθως είναι αρκετό αλλά όχι πάντα το ιδανικό.

Με το μίνι μηχανοκίνητο πέλμα καθάριζα τους καναπέδες από τις τρίχες της γάτας και διάφορα ψίχουλα αλλά και το αμάξι. Η απόδοση του σε καθίσματα και πατάκια ήταν εξαιρετική και φυσικά βοηθάει πάρα πολύ στο να παραμένει καθαρό το εσωτερικό του αυτοκινήτου, λόγω της ευκολίας και της φορητότητας.

Ο κάδος με μια απλή κίνηση αδειάζει πάνω από τον κάδο των σκουπιδιών χωρίς κανένα πρόβλημα και σπάνια θα χρειαστεί να βάλεις μέσα το χέρι σου να πιάσεις κάτι, εμένα μου έτυχε με μια τριχόμπαλα που είχε κολλήσει. Ο κάδος θα χρειαστεί κάποια στιγμή καθάρισμα για λόγους υγιεινής ή εάν το περιεχόμενο είναι «δύσκολο» και κολλάει, όπως έγινε με το αλεύρι π.χ.. Τα φίλτρα μπορούν να αφαιρεθούν και να πλυθούν μια στο τόσο, όπως αναφέρει ο κατασκευαστής.

Στα θετικά επίσης αναφέρω την ωραία πλοήγηση που έχει στο χώρο και την ευκολία στις κινήσεις. Στρίβει ωραία και ακολουθεί την εντολή του χεριού. Τα φωτάκια LED στο πέλμα δεν θα σε αφήσουν να σκουπίζεις και με κλειστά φώτα, αλλά βοηθάνε και σου δείχνουν την κατάσταση που βρίσκεται το πάτωμα ώστε να μην ξεχάσεις κάποιο σημείο. Πολύ βολικό επίσης και το ενσωματωμένο εξάρτημα με τη βούρτσα.

Και τέλος, στο θέμα του θορύβου, δεν υπάρχει κάποια έκπληξη. Αναμενόμενος και φυσιολογικός θόρυβος κατά τη λειτουργία της, ανάλογα το επίπεδο. Προσωπικά εάν δεν είναι υπερβολικός ή εξαιρετικά αθόρυβη, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Σκούπα είναι, περιμένω πως θα ακούγεται όταν καθαρίζει.

Τελικές Εντυπώσεις

Οπότε, πάμε να τα δούμε όλα συνοπτικά. Η νέα σκούπα στικ Rohnson Mamba M14 καθαρίζει πολύ καλά, είναι ποιοτική, εύχρηστη και με εξαιρετική αυτονομία. Αρκούν αυτά για να δικαιολογήσουν τα 280 που κοστίζει αυτή τη στιγμή στην αγορά; Αν κρίνω και από άλλα μοντέλα του ανταγωνισμού με παρόμοια χαρακτηριστικά και τιμή τότε ναι, είναι μια ελκυστική επιλογή σε συσκευή καθαρισμού. Χαίρομαι πάντως που έχει μειωθεί το βάρος σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα.

Μπορεί οι πιο παραδοσιακοί χρήστες (όπως και εγώ για να μην πω ψέματα) να θεωρούν πως δεν μπορεί μια σκούπα στικ να αντικαταστήσει την κλασική. Εγώ το πιστεύω στο 90%. Αλλά σίγουρα είναι πιο βολική και γρήγορη σε καθημερινές ανάγκες καθαριότητας που είτε βαριέσαι να βγάλεις την κλασική σκούπα είτε δεν μπορεί να ικανοποιήσει ένα απλό σκουπάκι. Και σιγά σιγά το συνηθίζεις και ο χρόνος που χρειάζεται ανάμεσα στον καθαρισμό με την κλασσική αυξάνεται.

Στην περίπτωση της Mamba M14, το μόνο που θα ήθελα θα ήταν κάποιο επιπλέον ακόμα εξάρτημα, ίσως κάποιον εύκαμπτο σωλήνα επέκτασης για τα ψηλά σημεία.

Σε ενδιαφέρει το καθάρισμα; Δες και αυτά εδώ!

Rohnson Complete RM-05 Σκούπα Ρομπότ

Rohnson Mamba RM-05 Σκούπα Ρομπότ Review

Ηλεκτρική Σκούπα Στικ Rohnson Mamba M8 Pro

Ηλεκτρική Σκούπα Στικ Rohnson Mamba M8 Pro

Rohnson Mamba M14 Σκούπα Stick Review
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Εμπειρία Χρήσης
Εξαρτήματα
Απόδοση
4.4Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (0 Votes)