Register
A password will be e-mailed to you.

Μόλις η Rohnson με ενημέρωσε για την νέα της σκούπα ρομπότ, την Rohnson Mamba RM-05, το πρώτο πράγμα που μου είπαν ήταν: «Θυμάσαι στο review της Mamba RM-02 που είχες πει ότι θα ήθελες εκτός από την σκόνη στη βάση να μπορεί να αδειάζει και το νερό και να γεμίζει με καθαρό; Ε μάντεψε!»

Και φυσικά εγώ απάντησα «Την θέλω χθες!». Και την πήρα τελικά αύριο, αλλά την δοκίμασα και το τι έγινε θα το διαβάσεις παρακάτω!

Rohnson Complete RM-05 Σκούπα Ρομπότ

Δες το βίντεο review στο YouTube!

Πρώτη γνωριμία

Μέσα στο τεράστιο κουτί της συσκευασίας υπάρχει προφανώς η σκούπα ρομπότ και η βάση. Η σκούπα έχει δύο πλήκτρα στο πάνω μέρος, ένα για την ενεργοποίηση της και ένα για να γυρνάει στη βάση. Το καπάκι στο πάνω μέρος, το οποίο κολλάει με μαγνήτες, αφαιρείται και από κάτω του βρίσκονται ο διακόπτης on/ off και ο διακόπτης για ενεργοποίηση της κάμερας. Ναι, έχει και κάμερα στο μπροστινό μέρος.

Επίσης κάτω από το καπάκι υπάρχει ο αποσπώμενος κάδος συλλογής σκόνης χωρητικότητας 300ml. Κρυμμένος στο εσωτερικό της σκούπας και χωρίς δυνατότητα αφαίρεσης υπάρχει ο κάδος του νερού.

Η μπαταρία είναι λιθίου και έχει χωρητικότητα 5200mAh, με θεωρητική μέγιστη αυτονομία 200 λεπτά και χρόνο μέχρι την πλήρη φόρτιση στα 360 λεπτά.

Οι αισθητήρες DTOF LIDAR πλέον βρίσκονται περιμετρικά και όχι στο πάνω μέρος, όπως κάποια προηγούμενα μοντέλα της Rohnson αλλά και άλλων εταιριών, κάτι που μειώνει το ύψος της και της επιτρέπει να χωράει πιο εύκολα κάτω από έπιπλα. Μπροστά στα πλαϊνά έχει «προφυλακτήρες» (bumpers) και τους αισθητήρες ώστε να προστατεύει τα έπιπλα αλλά και τον εαυτό της.

Υπάρχει ένα βουρτσάκι από ίνες ανθρακονημάτων δεξιά και στο κέντρο βρίσκεται η κύρια βούρτσα, η οποία αφαιρείται και για να καθαριστεί εύκολα. Στο πίσω μέρος υπάρχουν οι δύο περιστροφικοί δίσκοι όπου κολλάνε τα στρογγυλά πανάκια από μικροΐνες για το σφουγγάρισμα. Και εννοείται στο κάτω μέρος υπάρχουν και οι δύο μεγάλες ρόδες για την κίνηση και την μικρή ρόδα για την κατεύθυνση.

Και περνάμε στη βάση της Rohnson Mamba RM-05, που δεν είναι ακριβώς βάση αλλά ολόκληρος σταθμός εργασίας. Αριστερά υπάρχει ο χώρος όπου βρίσκεται η σακούλα συλλογής σκόνης, κάτι σαν τις σακούλες της κλασικής σκούπας αλλά μικρότερη. Και δεξιά ο αποσπώμενος κάδος του νερού, χωρισμένος στα δύο. Στο ένα χωράνε έως και 2 λίτρα καθαρού νερού και στο άλλο περνάει το βρώμικο νερό από την διαδικασία καθαρισμού που πραγματοποιείται στα πανάκια.

Στο κάτω μέρος η σκούπα πάει να ξεκουραστεί, να φορτίσει, να αδειάσει την σκόνη στη σακούλα, να γεμίσει με καθαρό νερό αλλά και να καθαρίσει τα πανάκια της.

Μέσα στη συσκευασία επίσης υπάρχουν ένα ανταλλακτικό βουρτσάκι, δύο επιπλέον πανάκια, ένα φίλτρο HEPA για τον κάδο σκόνης, μια έξτρα σακούλα και μια βούρτσα για τον καθαρισμό.

Δοκιμή

Δοκίμασα την Ronhson Mamba RM-05 σε 3 διαφορετικούς χώρους. Ένα διαμέρισμα 150τμ με αρκετούς ανοιχτούς χώρους χωρίς εμπόδια, σε ένα διαμέρισμα 60τμ λίγο πιο φορτωμένο και σε χώρο αποθήκη/ γραφείο.

Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα σε καμία περίπτωση, το καθάρισμα και το σφουγγάρισμα ήταν αποτελεσματικά και οι χώροι στο τέλος του κύκλου ήταν καθαροί. Πολύ σπάνια κόλλησε κάπου, συνήθως σε πολύ λεπτά καλώδια στο πάτωμα που μπλέκονταν στο βουρτσάκι.

Δεν δυσκολεύτηκε σε κάποιο είδος πατώματος, από χοντρό και λεπτό χαλί, μέχρι πλακάκια, μάρμαρο και παρκέ. Οι καθημερινοί τύποι βρωμιάς σε ένα φυσιολογικό σπίτι όπως η σκόνη, οι τρίχες, η άμμος της γάτας και τα ψίχουλα μαζεύτηκαν χωρίς να μείνουν υπολείμματα χάρη στα 6000Pa απορρόφησης που είναι από τις υψηλότερες στην αφορά και όσο βέβαια επιτρέπεται από μια σκούπα ρομπότ και σε σύγκριση με το πιο προσεκτικό χειροκίνητο καθάρισμα με κλασική ηλεκτρική σκούπα.

Προτού ξεκινήσει τις εργασίες της, απαιτείται το κατέβασμα και εγκατάσταση του App της Rohnson. Στην συνέχεια, η σκούπα προφανώς χρειάστηκε να χαρτογραφήσει τον χώρο στον οποίον θα βρίσκεται. Μπορούν να αποθηκευτούν έως και 10 διαφορετικοί χάρτες για διαφορετικούς χώρους, όπως το σπίτι, το εξοχικό, το γραφείο. Η διαδικασία δεν παίρνει πολύ χρόνο, αρκετά λιγότερο απ’ ότι θα περίμενα. Μόλις γίνει αυτό, μπορείς να οριοθετήσεις το κάθε δωμάτιο, να του δώσεις όνομα και ορίσεις το πως θα θέλεις να το καθαρίζει, σχετικά με την ισχύ, το νερό του σφουγγαρίσματος και τον συνδυασμό τους, πχ να καθαρίσει και να μετά να σφουγγαρίσει ή να γίνεται ταυτόχρονα.

Εννοείται πως μπορείς να ορίσεις σημεία στα οποία δεν θα καθαρίζει όπως πχ κάτω από ένα τραπέζι ή στον χώρο που βρίσκονται κάποια αντικείμενα ή φαγητό κατοικίδιου και εικονικούς τοίχους από όπου δεν θα περνάει.

Στο κομμάτι της αυτονομίας, η RM-05 τα πάει πάρα πολύ καλά, καθώς σκουπίζει και σφουγγαρίζει έναν χώρο 150τμ, στην κανονική ένταση λειτουργίας, σε 45 λεπτά.

Η σακούλα συλλογής σκόνης της βάσης είναι 2 λίτρα και υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαστεί σίγουρα ένα δίμηνο για να γεμίσει και να πρέπει να αντικατασταθεί. Το νερό του κάδου της βάσης κρατάει περίπου για 220 τετραγωνικά προτού να χρειαστεί να το ξαναγεμίσεις, στην μέγιστη ένταση λειτουργίας του σφουγγαρίσματος και με τον καθαρισμό στα πανάκια ανά 10 λεπτά.

Ο θόρυβος κατά την λειτουργία της είναι φυσιολογικός, ούτε ιδιαίτερα ενοχλητικός αλλά δεν περνάει και απαρατήρητη. Συνηθίζεις τον ήχο της μετά από μερικές ημέρες και αντιλαμβάνεσαι την παρουσία της όταν γυρνάει στη βάση για να αδειάσει την σκόνη στη βάση.

Μου έκανε εντύπωση και η ευελιξία που έχει να «απελευθερώνεται» σε περιπτώσεις που κόλλαγε λόγο καλωδίων ή άλλων εμποδίων. Όχι πάντα, αλλά μου φάνηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Για οτιδήποτε συμβαίνει η σκούπα σε ενημερώνει, όπως το να κολλήσει κάπου, ότι γυρνάει στη βάση, όταν αφαιρείς το δοχείο νερού κλπ.

Και πάμε σε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Rohnson Mamba RM-05. Το σφουγγάρισμα! Με δυνατότητα προσθήκης υγρού καθαρισμού για τα πατώματα (επιτέλους), φτάνουμε σιγά σιγά σε αξιόλογα αποτελέσματα σφουγγαρίσματος. Είναι το ίδιο με το να σφουγγαρίσεις με την κλασική χειροκίνητη σφουγγαρίστρα; Όχι, σε καμία περίπτωση. Κάνει καλή δουλειά όμως και σου επιτρέπει να μεγαλώνεις τα διαστήματα που θα πρέπει να το κάνεις εσύ αυτή τη βαρετή και αρκετές φορές επίπονη δουλειά; Οπωσδήποτε.

Α, και όταν ανεβαίνει σε χαλί σηκώνονται τα πανάκια της σφουγγαρίστρας και διακόπτεται η συγκεκριμένη λειτουργία.

Το App της Rohnson είναι πλούσιο, εύχρηστο και διαθέτει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και επιλογές για τον έλεγχο και απομακρυσμένη διαχείριση της σκούπας ρομπότ. Η δυνατότητα της 3D απεικόνισης του χώρου είναι διασκεδαστική, όπως και η προσθήκη των επίπλων.

Διαθέτει και κάμερα στο μπροστινό μέρος ώστε να παρακολουθείς από την οπτική της γωνία το τι γίνεται, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα καταγραφής του video. Η επιλογή του HD High Definition δεν μου φαίνεται βέβαια αρκετά χαμηλότερο από HD, αλλά δεν είναι κάτι που κάνει κάποια ιδιαίτερη διαφορά.

Τελικές Εντυπώσεις

Πάμε να δούμε τώρα αν αξίζουν τα 750€ που κοστίζει αυτή τη στιγμή σαν νέο προϊόν η σκούπα ρομπότ Rohnson Mamba RM-05.

Η Rohnson ρίχνει στην αγορά μια σκούπα ρομπότ που κοιτάζει στα μάτια πιο καταξιωμένους και γνωστούς κατασκευαστές. Υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα στην αγορά με αρκετά υψηλότερο κόστος με παρόμοια ή και λιγότερα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν επίσης μοντέλα με που με χαμηλότερο κόστος θα μπορούσαν να συναγωνιστούν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της.

Η απόφαση είναι του τελικού χρήστη στο τελικό ποσό που θα θέλει να επενδύσει σε μια high end σκούπα ρομπότ και φυσικά θα πρέπει να το πληρώσει.

Η Mamba RM-05 καθαρίζει εξαιρετικά και επιτέλους η λειτουργία του σφουγγαρίσματος δουλεύει ουσιαστικά, χωρίς να είναι απλά ακόμα ένα χαρακτηριστικό για εντυπωσιασμό, όπως σε πολλά μοντέλα χωρίς περιστροφικά πανάκια. Έχει μεγάλη αυτονομία, από τις υψηλότερες απορροφητικότητες στην αγορά και με τις δυνατότητες της βάσης δεν χρειάζεται να ανησυχείς σχεδόν για τίποτα. Της δίνεις την εντολή, εσύ φεύγεις και γυρνάς σε ένα σπίτι χωρίς σκόνη και σφουγγαρισμένο.

Τι θα ήθελα; Μερικές σακούλες συλλογής ακόμη στη συσκευασία, παρόλο που η κάθε μία θα κρατήσει για πάνω από 2-3 μήνα με συχνή χρήση.

Χαρακτηριστικά Rohnson Mamba RM-05 Σκούπα Ρομπότ

 • Απορροφητικότητα: 6000 Pa
 • Χωρητικότητα Κάδου: 300ml
 • Διάρκεια Φόρτισης: 360 min
 • Αυτονομία: 200 min
 • Επίπεδα Θορύβου: 70db
 • Διαστάσεις: 33 x 9,8cm
 • Συνδεσιμότητα: WiFi & App
 • Σφουγγάρισμα
 • Αυτόματο άδειασμα κάδου σκόνης
 • Αυτόματο άδειασμα κάδου νερού & αναπλήρωση
 • Αυτόματη φόρτιση

Σε ενδιαφέρει το καθάρισμα; Δες και αυτά εδώ!

Ηλεκτρική Σκούπα Στικ Rohnson Mamba M8 Pro

Ηλεκτρική Σκούπα Στικ Rohnson Mamba M8 Pro

Σκούπα Ρομπότ Rohnson Mamba RM-02 Review

Σκούπα Ρομπότ Rohnson Mamba RM-02

Rohnson Mamba RM-05 Σκούπα Ρομπότ Review
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Εμπειρία Χρήσης
Εξαρτήματα
Απόδοση
4.4Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (0 Votes)