Register
A password will be e-mailed to you.

Οι ηλεκτρικές σκούπες ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία ηλεκτρικών συσκευών στην οποία η αγορά γίνεται συνήθως βιαστικά και χωρίς ιδιαίτερη αναζήτηση. Αυτό οδηγεί σε αγορές οι οποίες δεν ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του χρήστη, καθώς τα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα εκατοντάδες μοντέλα και είδη ηλεκτρικών σκουπών διαφέρουν περισσότερο απ’ ότι νομίζει.

Πλέον στην αγορά η πληθώρα των επιλογών σχετικά με την τιμή, τα χαρακτηριστικά και τον τύπο μιας ηλεκτρικής σκούπας καθιστούν αναγκαία την σωστή έρευνα αγοράς. Με ποια κριτήρια όμως γίνεται αυτή η έρευνα; Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής ώστε η ηλεκτρική σκούπα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες για την οποία προορίζεται;

Οι τύποι ηλεκτρικών σκουπών:

Κλασικές ηλεκτρικές σκούπες

Ηλεκτρική Σκούπα - Κλασικές

Οι γνωστές σε όλους ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα. Δεν χρειάζονται συστάσεις καθώς υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες και το πιο πιθανόν είναι να έχεις μια τέτοιου τύπου αυτή τη στιγμή στο σπίτι σου. Βέβαια, η τεχνολογία και οι λειτουργίες τους έχουν εξελιχθεί σημαντικά και πλέον υπάρχουν μοντέλα τα οποία στο εσωτερικό τους κρύβουν κυκλώματα ελέγχου και αισθητήρες.

Κυκλωνικές ηλεκτρικές σκούπες

Ηλεκτρική Σκούπα - Κυκλωνικές
Την εμφάνιση τους στην αγορά κάνουν και την τελευταία δεκαετία οι κυκλωνικές και πολυκυκλωνικές ηλεκτρικές σκούπες. Σε αντίθεση με τις κλασικές, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο αναρρόφησης και δεν συλλέγουν την σκόνη σε σακούλα αλλά σε κάδο. Διαθέτουν κυκλώνες οι οποίοι στροβιλίζουν τον αέρα που εισέρχεται στη σκούπα και με την  φυγόκεντρο δύναμη διαχωρίζεται η σκόνη από τον αέρα, η οποία και καταλήγει στον κάδο. Τα μοντέλα που διαθέτουν έναν κυκλώνα ονομάζονται κυκλωνικές, ενώ αυτές με 2 ή και περισσότερους κυκλώνες ονομάζονται πολυκυκλωνικές.

Ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες

Ηλεκτρική Σκούπα - Robot
Οι ρομποτικές (ή σκούπες robot) είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις ηλεκτρικές σκούπες και κάνουν αυτό ακριβώς που φαντάζεσαι. Καθαρίζουν μόνες τους! Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις ένα κουμπί ή ακόμα να την  προγραμματίσεις από το application στο κινητό και η ρομποτική σκούπα θα τα κάνει όλα μόνη της χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ ή να βρίσκεσαι καν στον χώρο. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν τεχνολογίες σάρωσης του χώρου, έξυπνης πλοήγησης και εντοπισμού της βρωμιάς ώστε να βελτιστοποιείται το αποτέλεσμα καθαρισμού.

Όρθιες ηλεκτρικές σκούπες (Upright)

Ηλεκτρική Σκούπα - Stick
Είτε επαναφορτιζόμενες είτε με καλώδιο, οι όρθιες σκούπες γνωστές στο εξωτερικό ως Upright ή Stick, προσφέρουν μια πιο εύχρηστη και γρήγορη λύση στο καθάρισμα. Ο σχεδιασμός και (συνήθως) το μικρότερο τους βάρος τις δίνουν μια επιπλέον ευελιξία στην καθαριότητα αλλά και στην αποθήκευση. Παρόλα αυτά, διαθέτουν η μικρότερη χωρητικότητα σε κάδο ή σακούλα και περιορισμένη αυτονομία τους (στα μοντέλα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία).

Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ετικέτα

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε ισχύ τον κανονισμό όσον αφορά την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας από ηλεκτρικές σκούπες. Η  Ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα είναι πλέον υποχρεωτική σε κάθε ηλεκτρική σκούπα που πωλείται στην Ευρώπη και σε αυτή αναγράφονται: οι κατηγορίες απόδοσης (A – G), η μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας, τα επίπεδα θορύβου και ισχύος, η κατηγορία εκπομπής σκόνης αλλά και οι κατηγορίες καθαρισμού για χαλιά ή και σκληρές επιφάνειες.
Μπορείς να δεις την οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης ΕΔΩ

Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ετικέτα - Ηλεκτρική Σκούπα

Οι σημάνσεις στην ετικέτα:

Ενεργειακή απόδοση

Η ενεργειακή απόδοση μιας ηλεκτρικής σκούπας καθορίζεται ανάλογα με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας αλλά και την ονομαστική ισχύ. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας (kWh/έτος) έχει υπολογιστεί με ένα προκαθορισμένο αριθμό ενεργειών καθαρισμού (50 το χρόνο) σε προκαθορισμένη επιφάνεια (87τμ), το οποίο προφανώς εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η συμπεριφορά του χρήστη, την συχνότητα καθαρισμού και την ρύπανση της επιφάνειας. Η υψηλότερη επιτρεπτή τιμή είναι τα 62 kWh/έτος και αντιστοιχεί στην κατηγορία G, ενώ η μέγιστη επιτρεπτή ισχύς είναι τα 1600 Watt  και αντιστοιχεί στην κατηγορία G. Οι ηλεκτρικές σκούπες με ισχύ μικρότερη των 850W είναι ενεργειακής απόδοσης A.

Απόδοση καθαρισμού σε σκληρό δάπεδο και χαλί

Οι δύο αυτές κατηγορίες προσδιορίζουν την απορροφητικότητα της σκούπας σε σκληρό δάπεδο και χαλιά. Για τα σκληρά δάπεδα, η ελάχιστη ικανότητα απορρόφησης είναι το 95% (Κατηγορία G) και μπορεί να φτάσει έως και 111% στην κατηγορία Α (κυρίως χάρη στα ειδικά μηχανοκίνητα πέλματα αλλά και πέλματα με πλάγια απορρόφηση). Στα χαλιά η ελάχιστη ικανότητα απορρόφησης είναι 71% (Κατηγορία G) και 91% και άνω για την Κατηγορία Α. Όπως και στα δάπεδα, η ικανότητα απορρόφησης στα χαλιά εξαρτάται και από τα ειδικά πέλματα με τα οποία διαθέτουν πολλές ηλεκτρικές σκούπες.

Επανεκπομπή σκόνης

Αυτός ο δείκτης μετράει το ποσοστό σκόνης που απορροφάει η σκούπα από σκληρό δάπεδο. Για την ακρίβεια, μετράει το ποσοστό της σκόνης που επανεκπέμπεται από την σκούπα πίσω στον αέρα. Είναι ένα σημαντικό κριτήριο στην επιλογή της ηλεκτρικής σκούπας, καθώς όσο μικρότερη επανεκπομπή της σκόνης και των σωματιδίων, λιγότερη είναι και η σκόνη που θα μένει στην ατμόσφαιρα του χώρου. Και για να πάρεις μια καλύτερη ιδέα, η επανεκπομπή σκόνης στην κατηγορία Α είναι 0,02% και της κατηγορίας G στο 1%. Σε αυτό βέβαια έχει σημασία και το είδος του φίλτρου που βρίσκεται στην σκούπα.

Επίπεδα θορύβου

Με απλά λόγια, είναι ο θόρυβος που παράγεται από την ηλεκτρική σκούπα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, υπολογισμένος σε ντεσιμπέλ (dB). Συνεπώς, όσο πιο αθόρυβη η λειτουργία, τόσο πιο ευχάριστο και ξεκούραστο το καθάρισμα, όχι μόνο για τον χρήστη αλλά και τους γύρω του. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το επίπεδο θορύβου να μην ξεπερνάει τα 80dB, ενώ στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου (από 58dB).

Τι άλλο να λάβεις υπόψιν:

Εξαρτήματα

Αρκετά μοντέλα περιλαμβάνουν στην συσκευασία τους διάφορα εξαρτήματα τα οποία επεκτείνουν τις χρήσεις της ηλεκτρικής σκούπας. Αυτά μπορεί να είναι ρύγχος για γωνίες, βούρτσες για ταπετσαρίες, επιπλέον πέλματα ειδικά για τον καθαρισμό των χαλιών, των ευαίσθητων πατωμάτων και βούρτσες για την πιο αποτελεσματική αφαίρεση των τριχών των κατοικίδιων.

Τύπος φίλτρων

Υπάρχουν πολλοί τύποι φίλτρων τα οποία συγκρατούν την σκόνη από τον εκπεμπόμενο αέρα και μπορούν να είναι πλενόμενα ή να χρειάζονται αντικατάσταση μετά από ορισμένη χρήση. Το συνηθέστερο είναι το HEPA (High Efficiency Particulate Air) το οποίο με τη σειρά του έχει διάφορες διαβαθμίσεις σχετικά με την αποδοτικότητα του (HEPA 12, HEPA 13 κλπ). Επιπλέον, πολλά μοντέλα ηλεκτρικών σκουπών διαθέτουν ειδικά φίλτρα για άτομα με αλλεργίες τα οποία συγκρατούν ακόμα περισσότερη σκόνη και μικροσωματίδια. Συνεπώς, η επιλογή ενός μοντέλου με το πιο αποτελεσματικό φίλτρο (σε συνδυασμό με την τάξη επανεκπομπή σκόνης της) είναι πολύ σημαντική για άτομα με αλλεργίες, μικρά παιδιά αλλά γενικότερα εάν θέλουμε η ποιότητα του αέρα που επανεκπέμπεται να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.

Και επιπλέον:

  • Μήκος καλωδίου:  Η μεγαλύτερη ακτίνα δράσης της (μήκος καλωδίου + μήκος σωλήνα) μειώνει τον χρόνο από τις συνεχείς αλλαγές πρίζας και κάνει το καθάρισμα πιο εύκολο και γρήγορο.
  • Ρύθμιση της απορροφητικότητας: Μεγαλύτερος έλεγχος σε πιο απαιτητικό καθάρισμα αλλά και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.
  • Προστατευτικά σε ρόδες και πλαϊνά: Αποτροπή φθορών σε δάπεδο και έπιπλα, ευκολότερη κίνηση.
  • Λαβή: Ευκολότερος έλεγχος της σκούπας για ρύθμιση της απορροφητικότητας από το χερούλι για πιο ξεκούραστη χρήση.
  • Ειδοποιήσεις: Οι ενδείξεις γεμάτης σακούλας και κάδου, καθαρισμού φίλτρου ή και φωτεινές ενδείξεις ισχύος.

Ίσως σε ενδιαφέρει και αυτό…

Review: Ηλεκτρική Σκούπα Hoover Telios TX60PET

4 λόγοι για να αποκτήσεις σήμερα μια σκούπα ρομπότ

Ένας αναλυτικός οδηγός αγοράς για την νέα τεχνολογία στην καθαριότητα του σπιτιού που ονομάζεται σκούπα ρομπότ. Πως γίνεται η επιλογή της και τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη προτού προχωρήσεις στην αγορά.

Ένας αναλυτικός οδηγός αγοράς!