Register
A password will be e-mailed to you.

Η κουζινομηχανή είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου. Συχνά όμως λόγω του μεγάλου μεγέθους μπαίνει σε κάποιο ντουλάπι και παραμένει εκεί.

Συνήθως αυτό σημαίνει πως είτε δεν χρειαζόσουν μια κουζινομηχανή ή πως δεν ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Τι είναι η κουζινομηχανή

Με απλά λόγια, η κουζινομηχανή είναι σαν ένα μεγάλο μίξερ χειρός με κάδο, ο οποίος όμως παραμένει σταθερός (δεν περιστρέφεται) και έχει την δυνατότητα προσαρμογής επιπλέον εξαρτημάτων. Είναι πιο ισχυρή και ευέλικτη από τα μίξερ χειρός και σαφώς ακριβότερη.

Χρήση

Το πρώτο κριτήριο στην αγορά μιας κουζινομηχανής είναι να αποφασίσεις για ποια χρήση την προορίζεις και ποιες είναι οι ανάγκες σου. Τα περισσότερα μοντέλα είναι ικανά και κατάλληλα για παρασκευή ζύμης, ανακάτεμα μειγμάτων και χτύπημα μαρέγκας ή κρέμας.

Εάν επιθυμείς περισσότερες λειτουργίες και χρήσεις, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι υποστηρίζει την προσθήκη επιπλέον εξαρτημάτων, τα οποία μπορείς να αγοράσεις ξεχωριστά εάν δεν συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία.

Με την κουζινομηχανή μπορείς να φτιάξεις πολλές και διαφορετικές συνταγές

Ισχύς

Η ισχύς της κουζινομηχανής μετριέται σε Watts και αναφέρεται στην δύναμη του μοτέρ που κινεί τα εξαρτήματα. Δηλαδή όσο περισσότερα τα Watts (μεγαλύτερη ισχύ) τόσο καλύτερη η κουζινομηχανή; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Η αποτελεσματικότητα της ανάμιξης εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής, τον σχεδιασμό των μερών και την αποδοτικότητα του μοτέρ. Με άλλα λόγια, ένα ποιοτικό και καλοσχεδιασμένο μοτέρ των 500 W μπορεί να αποδώσει καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα από ένα υποδεέστερης κατασκευής των 1000 W.

Συνήθως, μια κουζινομηχανή με ένα καλύτερο μοτέρ θα είναι και ακριβότερη. Για τον μέσο χρήστη όμως και με βάση τα διαθέσιμα μοντέλα της αγοράς, τα 600 – 1000 W θα είναι υπεραρκετά. Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστές θα αναφέρουν εάν το μοτέρ κάποιας κουζινομηχανής διαθέτει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, οπότε είναι επιθυμητό να λαμβάνονται υπόψη.

Δυνατότητα προσθήκης εξαρτημάτων

Εάν σκοπεύεις η κουζινομηχανή σου να έχει μόνιμη θέση στον πάγκο ή και πλήρη χρηστικότητα θα πρέπει να αποφασίσεις εάν θέλεις να διαθέτει υποδοχές για επιπλέον εξαρτήματα. Με αυτά, η κουζινομηχανή μπορεί να γίνει ένα πραγματικό πολυεργαλείο στην κουζίνα και θα βοηθήσει σε όλες σου σχεδόν τις ανάγκες, από την προετοιμασία του φαγητού και την παρασκευή ζυμαρικών, μέχρι το κόψιμο κιμά και την παρασκευή σπιτικών λουκάνικων.

Εξαρτήματα

Κάθε κουζινομηχανή περιλαμβάνει τουλάχιστον τα 3 βασικά εξαρτήματα: Τον γάντζο ζύμης (για παρασκευή ζύμης), τον αναδευτήρα (για μίγματα κέικ, μπισκότων, ελαφριές ζύμες) και το χτυπητήρι (για μαρέγκα και κρέμα).

Τα 3 βασικά εξαρτήματα που διαθέτει κάθε κουζινομηχανή

Εκτός από αυτά τα 3 εξαρτήματα, υπάρχουν και μοντέλα τα οποία στη συσκευασία περιλαμβάνουν περισσότερα, ή υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστούν ξεχωριστά. Υπάρχουν 10άδες εξαρτήματα για πάρα πολλές χρήσεις, ανάλογα πάντα το μοντέλο και την μάρκα.

Προσοχή όμως! Μην βιαστείς να διαλέξεις ένα μοντέλο το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα απ’ όσα θα χρησιμοποιείς, καθώς και περισσότερα χρήματα θα ξοδέψεις και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο θα καταλαμβάνουν, χωρίς να τα αξιοποιείς. Αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα από την χρήση για την οποία την προορίζεις, αλλά σε γενικές γραμμές τα πιο χρήσιμα και πιο εύχρηστα εξαρτήματα για καθημερινή χρήση είναι:

  • Κανάτα μπλέντερ/Πολυκόπτης: Για να αναμιγνύεις και να ψιλοκόβεις υλικά για σούπες, σάλτσες, χυμούς, smoothies και να θρυμματίζεις πάγο.
  • Κόφτης/Τρίφτης: Για να ψιλοκόβεις και να τρίβεις λαχανικά, φρούτα και τυριά.
  • Στίφτης/Αποχυμωτής: Για να στύβεις εσπεριδοειδή ή να φτιάχνεις φρέσκους χυμούς από φρούτα και λαχανικά.

Άλλα εξαρτήματα: Κρεατομηχανή, Παρασκευαστής ζυμαρικών, Παρασκευαστής λουκάνικων/ κεμπάπ, Παγωτομηχανή, Πρέσα φρούτων, Πολυκοπτήριο.

Επιπλέον εξαρτήματα που μπορεί να δεχθεί μια κουζινομηχανή

Χωρητικότητα κάδου

Η χωρητικότητα του κάδου των κουζινομηχανών στην αγορά κυμαίνεται από 4 έως 6 λίτρα. Όπως και με την ισχύ, το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Εκτός από την μέγιστη χωρητικότητα, οι κατασκευαστές αναφέρουν και τις ωφέλιμες χωρητικότητες, δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα υλικού που πρέπει να υπάρχει στον κάδο ώστε να είναι αποτελεσματική η παρασκευή, όπως ζύμη, μείγμα κέικ και αλεύρι.

Για παράδειγμα, ένας κάδος 5 λίτρων μπορεί να έχει ωφέλιμη χωρητικότητα σε μείγμα κέικ 2,7kg, ζύμης 1,3kg και για αλεύρι 800gr. Μαζί με αυτά αναφέρεται και η ελάχιστη και μέγιστη ποσότητα ασπραδιών αυγού.

Η αποτελεσματικότητα της ανάμιξης και γενικά των εργασιών που εκτελεί η κουζινομηχανή σε σχέση με τις ποσότητες εξαρτώνται συνήθως από τον σχεδιασμό του κάδου και των αναδευτήρων, το ύψος του αναδευτήρα από τον πάτο του κάδου και τις επιπλέον κινήσεις των εξαρτημάτων κατά την ανάμιξη.

Σημαντικό σε μια κουζινομηχανή είναι η ωφέλιμη χωρητικότητα του κάδου

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Βάρος: Κουζινομηχανές με μεγαλύτερο βάρος τείνουν να είναι πιο σταθερές κατά την λειτουργία τους ώστε να μειώνεται η πιθανότητα να μετακινούνται.

Ταχύτητες: Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν πιο ομαλή έναρξη ανάμιξης ώστε να μειώνεται το πιτσίλισμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της αύξηση της ταχύτητας.

Άλλες λειτουργίες: Χρονοδιακόπτης με αυτόματη παύση λειτουργίας, λειτουργία Pulse, ασφάλεια υπερφόρτωσης του μοτέρ και αντιολισθητικά ποδαράκια είναι μερικά χαρακτηριστικά που μπορείς να λάβεις υπόψη.

Σχεδιασμός: Πέραν από τα χαρακτηριστικά της κουζινομηχανής, η εξωτερική της εμφάνιση (σχεδιασμός, χρώμα κλπ) ίσως είναι και αυτό ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά εάν η θέση της θα είναι μόνιμα στον πάγκο της κουζίνας.

Κουζινομηχανή Bosch MUM54

 

Περισσότεροι οδηγοί αγοράς

Οδηγός αγοράς: Ημιαυτόματες μηχανές espresso

Οι ημιαυτόματες μηχανές espresso σου επιτρέπουν να φτιάχνεις στο σπίτι σου τον αγαπημένο σου καφέ. Με ποια κριτήρια όμως θα επιλέξεις την σωστή μηχανή;

 

Μάθε ποιος τύπος αποχυμωτή ταιριάζει στις ανάγκες σου

Ο αποχυμωτής θα σε βοηθήσει να ζεις πιο υγιεινά. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός φυγοκεντρικού και ενός αργής σύνθλιψης;