Register
A password will be e-mailed to you.

Πως θα σου φαινόταν μια ηλεκτρική σκούπα με την οποία θα καθάριζες το σπίτι χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ ή να είσαι καν εκεί;

Φαντασία; Όχι τα τελευταία χρόνια. Η σκούπα ρομπότ (ή ρομποτική σκούπα) έχει κάνει την εμφάνιση της δυναμικά στην αγορά και προσφέρει την λύση που έψαχνες και φαινόταν άπιαστο όνειρο. Εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό αγοράς για να ξέρεις τι, πως και γιατί!

Τι είναι η σκούπα ρομπότ;

Αρχικά, ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτή η συσκευή που κάνει το μέλλον πραγματικότητα. Είναι μια ασύρματη συσκευή καθαρισμού η οποία λειτουργεί αυτόνομα και με ελάχιστη αλληλεπίδραση από τον χρήστη. Διαθέτει μπαταρία, έξυπνα συστήματα ανίχνευσης και έρχεται συνήθως σε μικρό και βολικό μέγεθος.

Πως γίνεται η επιλογή μιας σκούπας ρομπότ;

Γιατί όμως να θες να επενδύσεις σε μια σκούπα ρομπότ; Αξίζει να δαπανήσεις ένα αξιοσέβαστο ποσό με αντάλλαγμα να την άνεση και την ευκολία;

Ας δούμε 4 λόγους για να το κάνεις!

  1. Σου εξοικονομεί κόπο και χρόνο
  2. Είναι ιδανική για άτομα με κινητικά προβλήματα
  3. Κρατάει πάντα το σπίτι καθαρό
  4. Βλέπει αυτά που δεν βλέπεις εσύ

Πώς να επιλέξεις την σωστή σκούπα ρομπότ

Κόστος

Το ακριβότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο, καθώς πάντα κοιτάμε τις ανάγκες καθαρισμού οι οποίες μας αφορούν. Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα από 100 ευρώ, με ελάχιστη αυτονομία και δυνατότητες καθαρισμού αλλά και μοντέλα που φτάνουν έως και 1000+ ευρώ.

Η αλήθεια δεν βρίσκεται απαραίτητα κάπου στη μέση, αλλά εξαρτάται από το ποσό που είμαστε διατεθειμένοι να δαπανήσουμε, την χρήση για την οποία προορίζεται και τα χαρακτηριστικά της.

Προγραμματισμός

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν δυνατότητα προγραμματισμού, ώστε να καθαρίζουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τις οποίες καθορίζει ο χρήστης. Επιπλέον, τα πιο εξελιγμένα (και πιο ακριβά) μοντέλα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία και να προγραμματιστούν απομακρυσμένα, δηλαδή με κάποιο App στο smartphone. Με αυτόν τον τρόπο, το σπίτι ή ο χώρος στον οποίο θα κινηθεί η ρομποτική σκούπα θα είναι πάντα καθαρός, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία κάποιου ατόμου. Έτσι αποφεύγεται ο όποιος θόρυβος ή ενόχληση μπορεί να προκαλέσει η λειτουργία της σκούπας ενόσω βρισκόμαστε στον χώρο.

Το app μιας σκούπας ρομπότ για απομακρυσμένη χρήση

Αυτονομία μπαταρίας

Όσον αφορά την αυτονομία της μπαταρίας της ρομποτικής σκούπας, η επιλογή γίνεται βάση του μεγέθους του χώρου που θα καθαρίζει συχνότερα. Συνήθως, τα ακριβότερα μοντέλα έχουν τις καλύτερες και ισχυρότερες μπαταρίες, συνεπώς και μεγαλύτερη αυτονομία.

Σε γενικές γραμμές, αυτονομία κάτω 90 λεπτών θεωρείται ανεπαρκής, ακόμα και σε μικρότερους χώρους. Μαζί με την αυτονομία κοιτάμε και την διάρκεια φόρτισης, καθώς είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες στον χρόνο που απαιτεί η σκούπα για να ολοκληρώσει έναν κύκλο καθαρίσματος.

Επιπλέον δυνατότητες

Σε κάποια μοντέλα, υπάρχει η δυνατότητα για χρήση μαζί με δύο βασικά εξαρτήματα. Τον εικονικό τοίχο (Virtual Wall) και τον φάρο (Beacon).

Ο εικονικός τοίχος λειτουργεί σαν ένας… εικονικός τοίχος, και αποτρέπει την σκούπα ρομπότ να προσπεράσει το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί. Αυτό γίνεται ώστε να περιοριστεί η δράση της σε έναν συγκεκριμένο χώρο που θα επιλέξουμε.

Ο φάρος από την άλλη, λειτουργεί σαν ενδιάμεσος σταθμός στον συνολικό κύκλο καθαριότητας, και χρησιμοποιείται ώστε να δώσει προτεραιότητα και να οριστεί η δράση της σε ένα έναν συγκεκριμένο χώρο  προτού η σκούπα ρομπότ περάσει στον επόμενο.

Σκούπα ρομπότ - Εικονικός τοίχος και φάρος

Διαφορετικοί τύποι

Οι σκούπες ρομπότ δεν περιορίζονται σε μοντέλα που απλά μαζεύουν τις βρωμιές από το πάτωμα. Υπάρχουν επίσης και ειδικά μοντέλα τα οποία λειτουργούν και ως ένα είδος σφουγγαρίστρας, ψεκάζοντας νερό και άλλα ειδικά καθαριστικά για πιο σκληρούς και ξεραμένους λεκέδες ή απορροφούν υγρούς λεκέδες.

Φυσικά υπάρχουν και τα πλέον οικονομικά μοντέλα, τα οποία ουσιαστικά είναι κινούμενα «ξεσκονιστήρια», που φυσικά δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν ρομποτικές σκούπες και δεν προτείνονται σε καμία περίπτωση, καθώς το αποτέλεσμα καθαρισμού είναι φτωχό.

Είδη πατωμάτων

Δεν είναι όλα τα μοντέλα κατάλληλα για όλα τα πατώματα. Ή τουλάχιστον δεν καθαρίζουν τόσο καλά. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει η έρευνα ώστε η σκούπα ρομπότ σου να καθαρίζει αποδοτικά τα πατώματα που έχεις στο σπίτι ή στον χώρο σου.

Κατοικίδια

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν λειτουργίες και χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να είναι από αποτελεσματικά στο να καθαρίζουν τρίχες από τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Συντήρηση

Ξεχνώντας τις σακούλες που υπάρχουν στις παραδοσιακές ηλεκτρικές σκούπες, η μόνη συντήρηση που απαιτεί μια σκούπα ρομπότ είναι η αντικατάσταση των βουρτσών. Αυτό δεν θα πρέπει όμως να σε απασχολήσει άμεσα.

Αξίζει τελικά η επένδυση ή όχι;

Σε γενικές γραμμές, μια σκούπα ρομπότ θα καθαρίσει επαρκώς το σπίτι ή τον χώρο σου, είτε είσαι εκεί είτε όχι. Οι τεχνολογίες που διαθέτει σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύουν και το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικό.

Βέβαια, ακόμα και αν έχουν δυνατή απορρόφηση και συστήματα ανίχνευσης, δεν μπορούν (προς το παρόν) να αντικαταστήσουν πλήρως την δύναμη μιας κλασσικής σκούπας, και φυσικά τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αυτό σε καμία δεν καθιστά την σκούπα ρομπότ υποδεέστερη, και παρόλο το υψηλότερο κόστος απόκτησης, είναι μια επένδυση η οποία με τον καιρό θα σε κρατήσει ευχαριστημένο χωρίς να μετανιώνεις ή να αμφισβητήσεις στιγμή τις δυνατότητες του νέου σου βοηθού στο καθάρισμα.

Μπορεί και αυτό να σε ενδιαφέρει…

Εάν πάλι προτιμάς άλλα είδη ηλεκτρικών σκουπών, ρίξε και μία ματιά εδώ…