Register
A password will be e-mailed to you.

Η κατηγορία της φριτέζας αέρος συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη της με τρελούς ρυθμούς και νέα μοντέλα, και η Rohnson ενώ έχει κάποια από τα μοντέλα της στην κορυφή της αγοράς, κυκλοφόρησε ακόμα ένα, την φριτέζα αέρος Rohnson R-2858 SmartChef XL 2 Soft Cooking,  που μάλλον θα ακολουθήσει την ίδια πετυχημένη πορεία.

Rohnson R-2858 SmartChef XL 2 Soft Cooking Φριτέζα Αέρος - Review

Δες το βίντεο review στο YouTube!

Την έχω για κάποιους μήνες τώρα, έφτιαξα πολλά διαφορετικά φαγητά και συνταγές, και αυτό θα είναι ένα review της Rohnson R-2858 αλλά και μια σύγκριση με το παρόμοιο best seller μοντέλο της Rohnson R-2834 SmartChef XL.

Πρώτη γνωριμία

Από την εικόνα και μόνο στο κουτί της, γνώριζα από πριν τι θα περιέχει μέσα και πως θα είναι η συσκευή. Το μέγεθος, το σχέδιο αλλά και ο μεγάλος τετράγωνος κάδος των 8 λίτρων της R-2858 είναι πανομοιότυπος με την R-2834.

Ο κάδος είναι ενιαίος χωρίς καλάθι που συναντάμε σε άλλες φριτέζες, αλλά διαθέτει διάτρητη σχάρα με τις άκρες σιλικόνης για να ακουμπάνε στα ειδικά σημεία του πάτου. Και τα δύο έχουν αντικολλητική επίστρωση και πλένονται και στο πλυντήριο πιάτων. Και εδώ συναντάμε το διπλό (πλαστικό) τζάμι SmartView στο κάτω μέρος του κάδου, από το οποίο μπορείς να παρακολουθείς το φαγητό που βρίσκεται μέσα.

Στο μπροστινό μέρος βρίσκεται η μεγάλη αναβαθμισμένη LED οθόνη αφής απ’ όπου πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις και στο πάνω μέρος υπάρχουν τυπωμένοι ενδεικτικά κάποιοι συνδυασμοί θερμοκρασίας/ χρόνου για βασικές συνταγές ψησίματος. Το καλώδιο έχει μήκος 1m.

Η θερμοκρασία μπορεί να ρυθμιστεί από 80 έως 200°C, ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να ρυθμιστεί είναι 60 λεπτά και από την οθόνη αφής μπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα 8 πλέον προεπιλεγμένα προγράμματα, στα οποία μπορείς να τροποποιήσεις τον χρόνο και την θερμοκρασία. Εξαίρεση στους χρόνους και τη διάρκεια χρήσης αποτελεί η λειτουργία αποξήρανσης φρούτων, με εύρος 30 έως 80°C και διάρκεια 2 έως 24 ώρες.

Και φυσικά το μεγάλο χαρακτηριστικό της R-2858 είναι η λειτουργία Soft Cooking! Στο πάνω μέρος υπάρχει ένα μικρό αποσπώμενο δοχείο χωρητικότητας 200ml, στο οποίο μπαίνει νερό. Εάν επιλεγεί η λειτουργία ή βρίσκεται σε κάποιο από τα προεπιλεγμένα προγράμματα, η συσκευή θα ψεκάσει νερό περιοδικά μέσα στον κάδο, το οποίο κάνει τα κρέατα πιο ζουμερά στο εσωτερικό και πιο τραγανά και λιγότερο «καμένα» στο εξωτερικό.

Rohnson R-2858 SmartChef XL 2 Soft Cooking Φριτέζα Αέρος - Review

Εννοείται πως η Rohnson R-2858 SmartChef XL 2 Soft Cook συνδέεται με το App της Rohnson μέσω WiFi, από το οποίο μπορείς να προγραμματίσεις και να λειτουργήσεις απομακρυσμένα την φριτέζα αλλά και να φτιάξεις κάποια από τις δεκάδες συνταγές που υπάρχουν διαθέσιμες. Όλες οι συνταγές αναφέρουν τα υλικά, τις ποσότητες, τα βήματα και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα υλικά στον κάδο και να πατήσεις την έναρξη, καθώς θερμοκρασία και χρόνο τα αναλαμβάνει αυτό.

Διαφορές και ομοιότητες Ronhson R-2858 με R-2834

Όπως είπα και στην αρχή, η R-2858 ονομάζεται SmartChef XL 2 που σημαίνει έχει μια κάποια σύνδεση και είναι κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος της R-2834 SmartChef XL. Οι ομοιότητες τους είναι πολλές και είναι οι εξής:

  • Μέγεθος και σχέδιο
  • Ισχύς 1800W
  • Εύρος θερμοκρασίας 80 έως 200°C
  • Διάρκεια ψησίματος 60 λεπτά
  • Ίδιος κάδος και χωρητικότητα 8 λίτρων
  • SmartView τζαμάκι και φωτάκι στο εσωτερικό

Στις διαφορές τους τώρα, η πρώτη και σημαντικότερη είναι φυσικά η λειτουργία Soft Cooking.

Τα προεπιλεγμένα προγράμματα είναι 8 και περιλαμβάνεται και η λειτουργία αποξήρανσης φρούτων. Επίσης η LED οθόνη μου φαίνεται αναβαθμισμένη με καλύτερη απεικόνιση και πιο γρήγορη απόκριση.

Μια αδιάφορη για πολλούς αναβάθμιση είναι το εξωτερικό μέρος της R-2858, που σε αντίθεση με τον προκάτοχο του δεν είναι μαύρο γυαλιστερό αλλά ματ κάπως σαν σαγρέ, κάτι που σημαίνει λιγότερα σημάδια από δάχτυλα, σκόνη και λάδια.

Rohnson R-2858 SmartChef XL 2 Soft Cooking Φριτέζα Αέρος VS R-2834

Μπορεί ο κάδος και η σχάρα να είναι ίδια και στις δύο συσκευές, όμως για κάποιο λόγο στην R-2858 απουσιάζουν οι εγκοπές στο εσωτερικό οι οποίες επιτρέπουν στην σχάρα να στέκεται στη μέση του κάδου. Παρόλο που δεν χρησιμοποιώ συνήθως την μεσαία σκάλα και σχεδόν ποτέ δεν έχω φτιάξει δύο διαφορετικά φαγητά για να χρειάζομαι τα δύο επίπεδα, μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα. Ίσως για την καλύτερη λειτουργία του Soft Cooking και την κατανομή του νερού κατά τον ψεκασμό, να απαιτείται περισσότερος ελεύθερος χώρος από την οροφή μέχρι το φαγητό.

Δοκιμές

Καθώς τα βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το ψήσιμο και την απόδοση (χωρίς τη λειτουργία του Soft Cooking) είναι τα ίδια, επανέλαβα το μαγείρεμα αρκετών από των φαγητών που είχα ετοιμάσει με την φριτέζα αέρος Rohnson R-2834 στο προηγούμενο review. Και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα ίδια, δηλαδή εξαιρετική απόδοση και επιτυχία, θεωρώντας πάντα πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ποιότητας των υλικών, το βάρος και λοιπούς παράγοντες.

Συνοπτικά:

Μπιφτέκια – Ροδοκόκκινα και καραμελωμένα απέξω και μαλακά και επαρκώς ψημένα από μέσα.

Πατάτες τηγανητές: Με την προσθήκη μιας κουταλιάς ελαιόλαδο το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ψημένες και τραγανές. Για τις φρέσκιες, βγήκαν από το καλάθι τραγανές και χρυσές απέξω και μαλακές στο εσωτερικό.

Ολόκληρο κοτόπουλο: Το κοτόπουλο ήταν τραγανιστό απέξω και το κρέας όσο ψημένο πρέπει, χωρίς να έχει στεγνώσει, με χρυσή και τραγανή πέτσα.

Ψητά λαχανικά: Μέσα σε 10 – 15 λεπτά έχεις ένα πολύ ωραίο υγιεινό συνοδευτικό για το κρέας ή και μόνα τους.

Επίσης έψησα, με πολύ καλά αποτελέσματα, πατάτες baby με μυρωδικά, κατεψυγμένες κοτομπουκιές και ψαροκροκέτες, φιλέτο σολομό, λουκάνικα, ακόμα και τοστ!

Λειτουργία Soft Cooking

Με την ενεργοποίηση της λειτουργίας Soft Cooking της Rohnson R-2858, τα κρέατα όπως μπριζόλες χοιρινές, στήθος κοτόπουλο, μπιφτέκια μοσχαρίσια και του σολομού φιλέτο ήταν όντως πιο ζουμερά στο εσωτερικό τους λόγω της έξτρα υγρασίας.

Στον ίδιο χρόνο και θερμοκρασία με το Soft Cooking, το εξωτερικό τους ήταν λιγότερο ξεροψημένο σε σχέση με την μη ενεργοποίηση του ή με την R-2834. Κάτι που είναι απολύτως λογικό. Για τα δικά μου γούστα, απλά ολοκλήρωσα το ψήσιμο για 1-2 λεπτά ακόμα στους 200°C.

Επίσης η ύπαρξη των υδρατμών φαίνεται πως επηρεάζει και το πως ξεραίνονται, ή για την ακρίβεια, το πως δεν ξεραίνονται τόσο πολύ τα λίπη στον κάδο και στην σχάρα, κάνοντας το καθάρισμα ελαφρώς ευκολότερο!

Τελικές Εντυπώσεις

Η φριτέζα αέρος Rohnson R-2858 SmartChef XL 2 Soft Cooking ήρθε για να προσθέσει ένα ενδιαφέρον καινούργιο χαρακτηριστικό σε μια ήδη κορεσμένη κατηγορία στην οποία ο ας πούμε προκάτοχος (R-2834) είναι εδώ και μήνες best seller.

Φυσικά εάν έχεις ήδη την R-2834 δεν υπάρχει κάποια βιασύνη να την αντικαταστήσεις μόνο και μόνο για το Soft Cooking, καθώς είναι ήδη μια εξαιρετική συσκευή.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ψάχνεις μια επιλογή αναβάθμισης ή αντικατάστασης ή ακόμα και να μπεις στον χορό των air fryers, με 160€ που τρέχει αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι μια φριτέζα αέρος που δεν πρέπει να σου ξεφύγει.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα για καθημερινό μαγείρεμα μιας οικογένειας 3-4 ατόμων καθώς χωράει αρκετό φαγητό.

Όποιες τυχόν αστοχίες υπήρξαν σε κάποια φαγητά οφείλονται στον γενικό κανόνα που πρέπει να ακολουθήσεις σε κάθε φριτέζα αέρος σχετικά με τους χρόνους ψησίματος και θερμοκρασίας, καθώς τα υλικά διαφέρουν σε μέγεθος, προέλευση και πόσους άλλους παράγοντες.

Παρόλα τα 8 ολόκληρα λίτρα του κάδου, η συσκευή παραμένει σε λογικά επίπεδα μεγέθους και μπορεί να χωρέσει στις περισσότερες κουζίνες και ντουλάπια χωρίς πρόβλημα.

Βέβαια, όπως και στην R-2834, ένας τέτοιος μεγάλος κάδος έχει κάποιες δυσκολίες στο πλύσιμο του ειδικά σε μικρότερους νεροχύτες. Ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις για να χωρέσει σωστά. Αυτό προφανώς δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι αρνητικό, αφού εξυπηρετεί το πιο άνετο και εύκολο μαγείρεμα. Σκέψου πόσο μεγαλύτερο είναι ένα ταψί ή μια γάστρα. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο χώρος σου είναι περιορισμένος, είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς.

Φριτέζα Αέρος Rohnson R-2858 Air Fryer

Ισχύς: 1800W

Χωρητικότητα Κάδου: 8 lt

Αποσπώμενος Κάδος

Ρύθμιση Θερμοκρασίας: 80 – 200°C

Λειτουργία Soft Cooking

8 προεπιλεγμένα προγράμματα

LED Οθόνη Αφής

Αυτόματο Σβήσιμο

Μη θερμαινόμενη λαβή

Τζάμι παρακολούθησης

Περισσότερα Reviews για Φριτέζες Αέρος

Hi-tech XL μαγείρεμα με την φριτέζα αέρος Rohnson R-2834 – Review

Φριτέζα Αέρος Teesa TSA8046 Review – Μαγείρεμα & Ψήσιμο Χωρίς Λάδι

Rohnson R-2858 SmartChef XL 2 Soft Cooking Φριτέζα Αέρος - Review
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Εμπειρία Χρήσης
Απόδοση
4.7Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (0 Votes)