Register
A password will be e-mailed to you.

Η μηχανή espresso Delonghi Dedica EC685 εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές της αγοράς για τους απανταχού λάτρεις του espresso, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο!

Το μοντέλο αυτού του review είναι η Delonghi Dedica EC685 και είναι μια ιδανική και οικονομική μηχανή espresso για απλούς χρήστες που απλά θέλουν έναν αξιόλογο espresso στο σπίτι χωρίς πολλή φασαρία αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν και 2-3 βήματα παραπάνω και να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τις δυνατότητες της.

Delonghi Dedica EC685 Μηχανή Espresso

Δες το βίντεο review στο YouTube!

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία που την χαζεύω, ήρθε ο καιρός να την δοκιμάσω!

Πρώτη γνωριμία

Ένα από τα χαρακτηριστικά που την έχουν κάνει τόσο δημοφιλή είναι φυσικά ο λεπτός και compact σχεδιασμός της. Η Delonghi Dedica EC685 έχει πλάτος μόλις 15 εκατοστά και ύψος 30, κάτι που της επιτρέπει να μην πιάνει πολύ χώρο στον πάγκο. Το περίβλημα της είναι από πλαστικό καλής ποιότητας, με τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία.

Στο πάνω μπροστά μέρος υπάρχουν τα 3 πλήκτρα λειτουργίας, για μονή και διπλή δόση και για την ενεργοποίηση του ατμού. Στο πάνω μέρος η μεταλλική βάση στήριξης των φλιτζανιών που λειτουργεί και ως θερμαντικό για να παραμένουν ζεστά και να είναι έτοιμα με την σωστή θερμοκρασία για τον καφέ.

Στο δεξί μέρος βρίσκουμε το ακροφύσιο για την παρασκευή αφρογάλακτος το οποίο έχει δύο επιλογές λειτουργίας, για ζέσταμα γάλακτος και αφρόγαλα. Στο πίσω μέρος δεσπόζει το αποσπώμενο δοχείο νερού χωρητικότητας 1 λίτρου.

Κάτω από την υποδοχή του portafilter υπάρχει η βάση με τον αποσπώμενο δίσκο συλλογής υγρών και την ένδειξη στάθμης τους. Η βάση αφαιρείται για να αποκαλύψει μια επιπλέον βάση, η οποία επιτρέπει την αύξηση της απόστασης από το κλείστρο για υψηλότερα ποτήρια έως 12cm.

Μέσα στη συσκευασία θα βρούμε το portafilter 51mm, τα 3 pressurized καλαθάκια για μονή και διπλή δόση αλλά και για χρήση με ESE Pods. Επίσης, υπάρχει ο πλαστικός δοσομετρητής/ tamper και ένα κουτάκι με την σκόνη για την απαραίτητη αφαλάτωση.

Η ισχύς της Delonghi Dedica EC685 είναι 1300 Watts, η πίεση 15 bar και είναι έτοιμη για χρήση σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Η μηχανή διαθέτει thermoblock, κάτι που σημαίνει πως η παρασκευή καφέ και η παραγωγή ατμού γίνονται εναλλάξ και όχι ταυτόχρονα.

Δοκιμές

Δοκίμασα την Delonghi Dedica EC685 για 3 εβδομάδες, χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικούς τύπους espresso, έτοιμο του εμπορίου, φρεσκοκομμένο από γνωστή αλυσίδα καφέ και φρεσκοκομμένο στο σπίτι με την μηχανή άλεσης επίσης της Delonghi, την KG79, ακόμα μια δημοφιλή συσκευή της κατηγορίας της. Θα έχω το review της κάτω στην περιγραφή όταν είναι έτοιμο για να ρίξεις και εκεί μια ματιά.

Πως ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα και η εμπειρία χρήσης;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Και στις 3 περιπτώσεις κοπής/ είδος καφέ, το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίος και γευστικός espresso, με την αντίστοιχη κρέμα. Βέβαια, χρειάστηκαν κάποιες δοκιμές με τον αλεσμένο στο σπίτι καφέ μέχρι να πετύχω την σωστή κοπή.

Από το γνωστή αλυσίδα με καφέ, η πρόταση του παιδιού εκεί για κοπή στο 2.5 δούλεψε μια χαρά. Είναι μια κοπή που ψιλοδουλεύει στις περισσότερες οικονομικές οικιακές μηχανές espresso. Κάτι που ισχύει και στον συσκευασμένο του εμπορίου.

Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις των πλήκτρων εκχύλισης είναι 45ml για μονή δόση και 90ml για διπλή δόση. Τα αντίστοιχα καλαθάκια παίρνουν 7 και 14 γραμμάρια καφέ. Η γενικότερη σύσταση στον espresso είναι αναλογία 1 προς 2 ή 3, ανάλογα τον καφέ και τις προτιμήσεις. Εγώ ρύθμισα τα πλήκτρα στο 3 και κάτι, ώστε στη μονή δόση να έχω 25 γραμμάρια espresso και στη διπλή στα 50 περίπου στη διπλή για να ικανοποιεί και τις ανάγκες του freddo.

Φυσικά τα πλήκτρα είναι προγραμματιζόμενα και μπορείς να ορίσεις εσύ την ποσότητα της εκχύλισης, κρατώντας το πατημένο για όσα δευτερόλεπτα απαιτούνται και αφήνοντας το όταν έχεις την ποσότητα που επιθυμείς.

Επίσης από τα πλήκτρα μπορείς να προγραμματίσεις την σκληρότητα του νερού, τη θερμοκρασία του νερού και να ενεργοποιήσεις την λειτουργία αφαλάτωσης.

Η μηχανή είναι έτοιμη σε 30 δευτερόλεπτα από την ενεργοποίηση της. Για βέλτιστα αποτελέσματα, καλό θα ήταν πριν την πρώτη παρασκευή να τρέξεις 1-2 φορές την μονή ή την διπλή δόση με το κλείστρο χωρίς καφέ, ώστε να ζεσταθούν όλα τα εξαρτήματα της, εσωτερικά και εξωτερικά.

Για το αφρόγαλα τώρα, ως συνήθως είναι κάτι που θέλει λίγη εξάσκηση μέχρι να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα. Η Dedica τα καταφέρνει εννοείται μια χαρά και το αφρόγαλα είναι βελούδινο και με σωστή υφή.

Παρόλα αυτά, εγώ θα προτείνω πάντα την αγορά μιας συσκευής για αφρόγαλα, καθώς εκτός από την τρομερή ευκολία που προσφέρει και την σταθερή απόδοση, μπορεί να φτιάχνει και κρύο αφρόγαλα για άλλα ροφήματα. Αυτό βέβαια ισχύει για τους απλούς καθημερινούς χρήστες, ενδεχομένως κάποιο πιο προχωρημένοι να μην συμφωνούν και να θέλουν να ελέγχουν την παραμικρή παράμετρο της διαδικασίας.

Delonghi Dedica EC685, με έξτρα αξεσουάρ

Όπως είπα πριν, η Delonghi Dedica EC685 (αλλά και τα άλλα μοντέλα της σειράς) είναι δημοφιλής και για την ευκολία με την οποία μπορεί να αναβαθμιστεί η εμπειρία του καφέ σου με μόνο 2 βήματα. Το πρώτο, προϋποθέτει την αφαίρεση του panarello από το ακροφύσιο αφρογάλακτος για να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στην παρασκευή.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι η αντικατάσταση του portafilter ιδανικά με κομμένο πάτο και με ένα συμβατό όχι pressurized καλαθάκι. Το non pressurized καλαθάκι ή αλλιώς με μονό πάτο επιτρέπει να ορίσουμε το αποτέλεσμα, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας από το επίπεδο κοπής έως τον καφέ στο φλιτζάνι.

Θα ήθελα να δοκιμάσω σίγουρα το δεύτερο, δυστυχώς η μηχανή δεν είναι δική μου την έχω πάρει για δώρο σε οικογενειακό πρόσωπο, αλλιώς θα είχα αγοράσει ήδη ένα επιπλέον portafilter και ένα καλαθάκι και να εξασκηθώ στα barista skills μου.

Τελικές Εντυπώσεις

Η Delonghi Dedica EC685 είναι από τα λίγα μοντέλα στα 150€ και κάτι που αξίζει να αγοράσεις εάν θέλεις να έχεις αξιοπρεπή espresso στο σπίτι, και με την προσθήκη του έξτρα portafilter να το απογειώσεις.

Εννοείται πως και πιο οικονομικά μοντέλα μπορούν να πετύχουν καλό espresso, όπως η IQ ενός προηγούμενου review, αλλά όπως στα περισσότερα πράγματα, όσο ανεβαίνεις σε budget ανεβαίνεις και σε αποτέλεσμα.

Στην προτείνω λοιπόν εάν ψάχνεις μια μηχανή espresso για να γλυτώσεις τα έξοδα του delivery και ακόμα και εάν θέλεις να αφιερώσεις χρόνο για να αναβαθμίσεις όσο θέλεις την εμπειρία του καφέ στο σπίτι.

Delonghi Dedica EC685 Μηχανή Espresso

Ισχύς: 1300W

Πίεση: 15 Bar

Ρυθμιζόμενο σύστημα παρασκευής Cappuccino

3 καλαθάκια καφέ για μονή & διπλή δόση και ESE Pods

Αποσπώμενο δοχείο νερού 1 lt

Προγραμματιζόμενα πλήκτρα

Ακροφύσιο Panarello για αφρόγαλα

Εάν σου αρέσει ο καφές, ρίξε και μια ματιά εδώ!

Μηχανή για Αφρόγαλα Gruppe MK5002

Μηχανή για Αφρόγαλα Gruppe MK5002 – Review

IQ CM-175 μηχανή espresso YouTube

Μηχανή Espresso IQ CM-175 – Review

Delonghi Dedica EC685, η απόλυτη μηχανή espresso; - Review
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Εμπειρία Χρήσης
Εξαρτήματα
Απόδοση
4.5Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (0 Votes)