Οι ημιαυτόματες μηχανές espresso απευθύνονται κυρίως σε χρήστες οι οποίοι θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στην διαδικασία παρασκευής του αγαπημένου τους καφέ, καθώς απαιτεί αρκετή εξάσκηση και πειραματισμούς μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.
Όλα εξαρτώνται από την σωστή άλεση και χρήση του καφέ, την πίεση του στο καλάθι αλλά και τον χρόνο εκχύλισης.
Ημιαυτόματες Μηχανές Espresso
Το κόστος μιας καλής και αξιόπιστης ημιαυτόματης μηχανής espresso ξεκινάει από 80-90€ και μπορεί να ξεπεράσει τα 1000€, ανάλογα πάντα τα χρήματα που είναι κανείς διατεθειμένος να δαπανήσει για μια τέτοια συσκευή αλλά και τις ανάγκες του.
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά και κριτήρια τα οποία πρέπει να κοιτάξει ο καταναλωτής προτού αποφασίσει ποιο μοντέλο ταιριάζει στις ανάγκες του.
Boiler
Γενικότερα στις μηχανές espresso, το νερό για την παρασκευή του καφέ θερμαίνεται στους 90 – 96 °C, ενώ ο ατμός στους 125 °C.
Οι περισσότερες ημιαυτόματες μηχανές espresso διαθέτουν συνήθως έναν από τους δύο διαφορετικούς τύπους boiler, ανάλογα το μοντέλο και την τιμή τους.
- Μονό boiler: Σε αυτόν τον τύπο, το νερό για την παρασκευή του καφέ και η παραγωγή ατμού πραγματοποιούνται στον ίδιο θάλαμο. Συνεπώς οι δύο λειτουργίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και απαιτείται ένας μικρός χρόνος αναμονής από την μία λειτουργία στην άλλη.
- Διπλό boiler: Αυτός ο τύπος διαθέτει δύο ξεχωριστούς θαλάμους. Αυτό επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση των δύο λειτουργιών, δηλαδή να παρασκευάζεται ο καφές ενώ την ίδια στιγμή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ακροφύσιο με τον ατμό.
Υπάρχουν και άλλοι τύποι boiler, παρόλα αυτά οι δύο παραπάνω συναντώνται στις πλείστες οικιακές ημιαυτόματες μηχανές espresso.
Porta-filter
Το porta-filter είναι το «χερούλι» στο οποίο τοποθετούνται τα καλάθια με τον αλεσμένο καφέ. Στα ακριβότερα μοντέλα είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο και είναι πιο βαριά και ανθεκτικά, ενώ στα φθηνότερα μοντέλα από αλουμίνιο και πλαστικό.
Τα πρώτα έχουν διάμετρο 57-58mm και είναι κατάλληλα για πιο προχωρημένους χρήστες, καθώς απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια στην ποσότητα, το κόψιμο και την πίεση του καφέ. Τα δεύτερα, τα οποία συναντώνται σε χαμηλότερου κόστους μηχανές, έχουν διάμετρο 53mm και ο πάτος τους είναι συμπιεσμένος, δηλαδή διαθέτει 2 επίπεδα, ώστε να συγχωρεί τα λάθη στους «ερασιτέχνες».
Δοχεία καφέ
Μέσα στο porta-filter τοποθετούνται τα διάφορα καλάθια για τον καφέ. Στην περίπτωση των περισσότερων ημιαυτόματων μηχανών espresso, υπάρχουν δύο είδη καλαθιών. Για προαλεσμένο ή φρεσκοαλεσμένο καφέ, συνήθως στη συσκευασία τους βρίσκονται ένα για διπλή και ένα για μονή δόση.
Επιπλέον, αρκετές μηχανές διαθέτουν και δυνατότητα παρασκευής espresso με μερίδες ESE (Easy Serving Espresso), οι οποίες περιέχουν αλεσμένο καφέ μέσα σε φακελάκι παρόμοιο με του τσαγιού. Αυτό επιτρέπει την πιο εύκολη παρασκευή και δεν απαιτείται η άλεση του καφέ, αλλά και πιο εύκολο καθαρισμό καθώς η κάψουλα απλά αφαιρείται από το καλαθάκι.
Bars
Η πίεση (υπολογισμένο σε ατμόσφαιρες) με την οποία αντλείται το νερό από το μπόιλερ στο group. Οι πλείστες οικιακές ημιαυτόματες μηχανές espresso διαθέτουν 15 Bar. Να σημειωθεί πως περισσότερα Bar δεν συνεπάγεται και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.
Ισχύς
Η ισχύς (σε Watt) στις ημιαυτόματες μηχανές espresso δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα και δεν πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικά μοντέλα. Μεγαλύτερη ισχύς μεταφράζεται σε γρηγορότερη θέρμανση του νερού και του ατμού. Οι διαφορές ανάμεσα στους χρόνους είναι μικρή, ο οποίος τις περισσότερες φορές εξαρτάται και από το είδους του boiler.
Άλλα χαρακτηριστικά
- Ρύθμιση ποσότητας: Αρκετά μοντέλα στην αγορά επιτρέπουν την ηλεκτρονική ρύθμιση της ποσότητας του καφέ που θα φτάσει στο φλιτζάνι, σε αντίθεση με την χειροκίνητη διακοπή. Αυτό επιτρέπει την παρασκευή της ίδιας ποιότητας καφέ κάθε φορά, όταν βέβαια τα υπόλοιπα βήματα έχουν γίνει σωστά.
- Επιφάνεια προθέρμανσης φλιτζανιών: Αυτό το πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό το οποίο διαθέτουν αρκετές ημιαυτόματες μηχανές espresso βοηθάει στην σωστότερη θερμοκρασία του φλιτζανιού ώστε ο καφές να έχει την μικρότερη δυνατή μεταβολή σε θερμοκρασία από κατά την εκχύλιση του στο φλιτζάνι. Σε περίπτωση απουσίας επιφάνειας προθέρμανσης, αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με λίγο ζεστό/ χλιαρό νερό στο φλιτζάνι πριν την χρήση.
- Δοχείο νερού: Μεγαλύτερο δοχείο νερού συνεπάγεται μεγαλύτερη χωρητικότητα για λιγότερο συχνή πλήρωση. Συνήθως ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού σημαίνει και μεγαλύτερο μέγεθος της συσκευής.
- Ρύθμιση ατμού: Αν και οι περισσότερες διαθέτουν δυνατότητα της ρύθμισης του ατμού για την παρασκευή αφρογάλακτος, υπάρχουν και αυτές στις οποίες είναι αυτόματη. Σε περίπτωση που η παρασκευή κρέμας για cappuccino, latte ή macchiato είναι προτεραιότητα, καλό θα ήταν να προτιμηθεί μία μηχανή με ρύθμιση, για καλύτερο και πιο ακριβές αποτέλεσμα.
- Μέγεθος: Αν και όχι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή μιας ημιαυτόματης μηχανής espresso, σε περιπτώσεις περιορισμένου χώρου στην κουζίνα μπορεί να αποτελέσει ένα κριτήριο επιλογής.
Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος θέλει πραγματικά να φτιάχνει πολύ καλό espresso, capuccino και τα λοιπά ροφήματα στο σπίτι του, καλό είναι η αγορά μιας ημιαυτόματης μηχανής espresso να συνοδεύεται από έναν μύλο άλεσης, ένα tamper (το εργαλείο για την πίεση του καφέ στο καλάθι) και μια μεταλλική γαλατιέρα για την παρασκευή του αφρογάλακτος.