Register
A password will be e-mailed to you.

Δ εν ήμουν ποτέ ο φανατικός και πορωμένος pc gamer που ψάχνει τον καλύτερο εξοπλισμό, η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκεφτεί ποτέ να επενδύσω ένα αξιοσέβαστο ποσό σε κάποια εξειδικευμένη gaming οθόνη.

Ίσως και γι’ αυτό να ενθουσιάστηκα τόσο όταν ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω την AOC AGON AG251FZ, μια από τις νεότερες και οικονομικότερες της σειράς AGON της AOC, η οποία με το πρώτο γκουγκλάρισμα μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον.

Χωρίς το παρακάτω να αποτελεί τεχνικό review με φωτομετρήσεις, όργανα και software για την αξιολόγηση της, πάμε να δούμε πως μου φάνηκε η πρόταση της AOC με τα 240Hz και 1ms!

Η gaming οθόνη AOC AGON AGFZ με τα 240Hz ρυθμού ανανέωσης και 1ms απόκρισης προσγειώθηκε στο γραφείο μου και αναγκαστικά έκανα και ένα review...

Πρώτη γνωριμία:

Πριν καν ανοίξω το κουτί, το βάρος του μου έδωσε να καταλάβω όσα έπρεπε να ξέρω για την κατασκευή της οθόνης που περιέχει. Και όντως κατά το unboxing, όταν αποκαλύπτονται τα κομμάτια της AOC AGON AG251FZ, αυτό γίνεται ξεκάθαρο.

Με σημαντικό βάρος, η οθόνη αλλά και η βάση της είναι μεταλλικά και στιβαρά. Με φινίρισμα σε όλη την επιφάνεια, ο μαύρος και κόκκινος χρωματισμός του πίσω μέρους των 24,5 ιντσών της είναι πολύ όμορφος και δεν ενοχλεί σε περιπτώσεις που αυτό θα πρέπει να φαίνεται. Όμορφη είναι και η μεταλλική βάση με το προσεγμένο φινίρισμα.

Απ’ ότι φαίνεται η AOC προσπάθησε να δημιουργήσει μια οθόνη η οποία θα προδίδει τον χαρακτήρα και την δύναμη της από την εμφάνιση. Χωρίς λεπτή κατασκευή, χωρίς μικροσκοπικά bezels, χωρίς κυρτές γωνίες και καμπύλες.

Στο κάτω μέρος, κρύβονται όλες οι υποδοχές της συνδεσιμότητας, και είναι πραγματικά πολλές. Δώδεκα στο σύνολο, περιλαμβάνουν HDMI, USB 3.0, DVI, Display Port, είσοδο και έξοδο ήχου, ακόμα και VGA (για κάποιο περίεργο και ανεξήγητο λόγο). Στο πλάι επίσης υπάρχουν θύρες USB για φόρτιση συσκευών.

Στο εσωτερικό της τώρα, το (απλό και καθημερινό) TN panel ανάλυσης 1920x1080p δεν είναι ότι πιο εντυπωσιακό ή σύγχρονο, αλλά ακολουθεί μια σταθερή αξία ώστε να κρατήσει χαμηλότερο το κόστος, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο 1ms χρόνου απόκρισης, την λειτουργία FreeSync και φυσικά το selling point της, τα υψηλότατα 240Hz ρυθμού ανανέωσης!

Η βάση επιτρέπει την περιστροφή της οθόνης δεξιά και αριστερά, την ανύψωση της από τα 8cm στα 20cm, την κλίση μπροστά και πίσω αλλά και την περιστροφή της κατά 90° σε κάθετη θέση.

AOC AGON AGFZ Review - Θέσεις πάνω και κάτω

Στην συσκευασία συμπεριλαμβάνεται εκτός από το VESA Mount, και ένα χειριστήριο για να γίνονται πανεύκολα όλες οι απαραίτητες (ή και μη) ρυθμίσεις. Και επειδή η AOC ξέρει πολύ καλά τους χρήστες της, η AG251FZ περιλαμβάνει και ειδικό γάντζο/ στήριγμα για τα ακουστικά.

Δοκιμή

Για δέκα ημέρες, η AOC AGON AG521FZ κοσμούσε το γραφείο μου σαν κύρια οθόνη στις καθημερινές εργασίες, την επεξεργασία βίντεο και φωτογραφίας, το streaming και φυσικά, το gaming. Σε όλες τις κατηγορίες και περιπτώσεις, η εικόνα, τα χρώματα και η απόκριση ήταν εξαιρετικά, απ’ τα καλύτερα που έχω συναντήσει, με καθαρότητα και ευκρίνεια.

Τα 3 κομμάτια που αποτελούν την οθόνη συναρμολογούνται χωρίς δυσκολία, οι υποδοχές είναι προσβάσιμες και το χειριστήριο έχει όλα τα πλήκτρα που βοηθάνε στο αρχικό και μελλοντικό setup της εικόνας.

Οι ρυθμίσεις είναι υπεραρκετές και μπορείς να πειράξεις σχεδόν τα πάντα. Επίσης διαθέτει και 4 game modes, τα οποία καλύτερα να τα αφήσεις ήσυχα, καθώς για μένα (προς μεγάλη μου έκπληξη), και για όχι υπερβολικά απαιτητικούς χρήστες οι οποίοι τείνουν να ρυθμίζουν τα πάντα, η προεπιλεγμένη επιλογή όπως βγαίνει από το κουτί και μπαίνει στην πρίζα είναι η καλύτερη.

Στο βασικό χαρακτηριστικό της τώρα και αυτό που κάνει την AOC AGON AG251FZ να ξεχωρίζει, δηλαδή τα 240Hz ρυθμού ανανέωσης. Η αλήθεια είναι πως εάν έχεις συνηθίσει στα 60Hz, η αναβάθμιση στα 144Hz (και πάνω) είναι συγκλονιστικά αισθητή, όχι μόνο στα παιχνίδια, αλλά και στο σερφάρισμα και στις καθημερινές εργασίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως συγκλονιστικά αισθητή είναι και η διαφορά από τα 144 στα 240, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα σε μικρότερο βαθμό. Θα χαρακτήριζα τα 240Hz λίγο overkill, τα οποία θα ενδιέφεραν μόνο κυρίως επαγγελματίες gamers ή και όσους επιθυμούν (και αντέχουν οικονομικά) να κάνουν το βήμα παραπάνω και να κατέχουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί.

Με τα 240Hz να συνεργάζονται άψογα με το 1ms χρόνου απόκρισης (κάτι δύσκολο για TN panes), το μόνο που λείπει από αυτή την οθόνη είναι το blur reduction, κάτι που θα έκανε την ποιότητα και την ακρίβεια της εικόνας ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δοκιμάσω την λειτουργία FreeSync της AMD, καθώς η κάρτα γραφικών μου δεν το υποστηρίζει, αν και σε reviews του εξωτερικού έχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια.

**Το FreeSync της AMD, όπως και το G-Sync της Nvidia, είναι μια λειτουργία η οποία συγχρονίζει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με τα frames της κάρτας γραφικών, με αποτέλεσμα την μείωση των οπτικών προβλημάτων που παρουσιάζονται από την διαφορά τους, δηλαδή θολούρες, κομμένα frames και κολλήματα.

Οι πολλές διαφορετικές επιλογές της AOC AGON AG251FZ σε ύψος και κλίσεις επιτρέπουν την προσαρμογή της ανάλογα στις ανάγκες της κάθε εργασίας και περιβάλλοντος. Χωρίς να είμαι ιδιαίτερος fan της κάθετης θέσης (portrait mode), καταλαβαίνω την ανάγκη να υπάρχει και αυτό σαν επιλογή, κυρίως για τους streamers και τους Youtubers.

Η ματ επίστρωση στην οθόνη βοηθάει ιδιαίτερα στις αντανακλάσεις σε περιβάλλοντα με υψηλό φωτισμό, ενώ οι γωνίες θέασης 178º / 178º  ικανοποιούν στο έπακρο.

Οι ιδιαίτερες “πινελιές” που διαθέτει η οθόνη, όπως γάντζος για κρέμασμα των ακουστικών, το χειριστήριο και οι USB 3.0 θύρες φόρτισης θεωρώ θα εκτιμηθούν από οποιονδήποτε, όπως συνέβη και με εμένα.

Τελικές εντυπώσεις:

Η AOC AGON AG251FZ αρχίζει να σε εντυπωσιάζει από τη στιγμή του unboxing και δεν σταματάει εκεί. Από την κατασκευή της μέχρι και την εμπειρία χρήσης που προσφέρει, δεν σου αφήνει περιθώρια να μετανιώσεις λεπτό τα χρήματα που απαιτήθηκαν για να την αποκτήσεις.

Με κόστος που κυμαίνεται στα 330-370€, είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάθε σοβαρό gamer που θέλει να επενδύσει σε μια gaming οθόνη, καθώς διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά, πολλές υποδοχές και φυσικά πολλές δυνατότητες.

Τι θα ήθελα; Θεωρητικά υψηλότερη ανάλυση, αν και αυτό λογικά θα μεταφραζόταν και σε μείωση του ρυθμού ανανέωσης στα 144Hz ή αύξηση της τιμής. Ή μια ελαφρώς χαμηλότερη τιμή με τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά, ώστε να στέκεται λίγο καλύτερα απέναντι στον ανταγωνισμό.

 

Χαρακτηριστικά AOC AGON AG251FZ

 • Διαγώνιος: 24,5”
 • Τύπος panel: TN LCD
 • Οπίσθιος φωτισμός: W-LED
 • Ανάλυση: 1920×1080
 • Ρυθμός ανανέωσης: 240Hz
 • Χρόνος απόκρισης: 1ms
 • Φωτεινότητα: 400 cd/m²
 • Λόγος αντίθεσης: 1000:1
 • Γωνία προβολής: 178º (H) / 178º (V)
 • Υποδοχές: HDMI (x2), VGA, DVI, Display Port 1.2, USB 3.0 (x4), Audio Output (3,5mm jack), Mic,
 • Ηχεία: 2W x 2
 • Tilt: -3.5 to 21.5 °
 • Λειτουργίες: Freesync, FlickerFree

Περισσότερα reviews τεχνολογίας

Δοκιμάσαμε τις καμπύλες και τα χρώματα της οθόνης Philips 278E8QJAB σε gaming, ταινίες και internet. Πως ανταποκρίθηκαν οι 27 ίντσες και οι λειτουργίες της;

Philips 278E8QJAB

Huawei Mate 10 Lite Review

Huawei Mate 10 Lite

 

Review: Gaming Οθόνη AOC AGON AG251FZ
Ένα εντυπωσιακό και , στην AOC AGON AG251FZ οι απαιτητικοί gamers θα βρουν ακριβώς όχι μόνο όλα όσα χρειάζονται αλλά και περισσότερα.
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Design - Χαρακτηριστικά
Επιδόσεις
Εμπειρία Χρήσης
Θετικά:
 • Εξαιρετική κατασκευή
 • Πληθώρα χαρακτηριστικών
 • 240Hz
Αρνητικά:
 • Απουσία anti-motion blur
 • Ακριβότερη σε σχέση με ανταγωνιστικά μοντέλα
4.4Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (1 Vote)