Register
A password will be e-mailed to you.
Review: Μηχανή Espresso Rohnson R-975 Latteria
Γευστικός espresso, ικανοποιητικό αφρόγαλα χωρίς κόπο, η Rohnson R-975 Latteria κάνει αυτό που υπόσχεται.
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Απόδοση
Ευκολία Χρήσης
Εξαρτήματα
4.0Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (12 Votes)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις και να απολαύσεις έναν espresso ή cappuccino στο σπίτι σου. Αρκεί να έχεις τον κατάλληλο τύπο μηχανής που ταιριάζει στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου.

Εμάς μας κέντρισε το ενδιαφέρον η Rohnson R-975 Latteria, καθώς είναι η μόνη ημιαυτόματη μηχανή espresso στην ελληνική αγορά με σύστημα αυτόματης παρασκευής αφρογάλακτος.

Το μοντέλο αυτό κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες και εμείς την δοκιμάσαμε, γράψαμε την εμπειρία μας και την παρουσιάζουμε, έπειτα από κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων espresso, cappuccino, latte και freddo espresso.

Περιεχόμενα συσκευασίας

Μαζί με την συσκευή, στην συσκευασία περιλαμβάνονται:

 • Θήκη φίλτρου (Porta-filter)
 • 2 φίλτρα για μονή και διπλή δόση espresso
 • Δοχείο νερού
 • Δοχείο γάλακτος
 • Κουτάλι μεζούρα
 • Συρτάρι προσαρμογής κούπας
 • Συρτάρι απορροής με δίσκο

Πρώτη γνωριμία

Η Rohnson R-975 Latteria είναι αρκετά εντυπωσιακή συσκευή, με inox περίβλημα πάνω και κάτω στο σώμα.

Αν και μέτρια σε μέγεθος με διαστάσεις 20 x 30 x 32cm (πλάτος – μήκος – ύψος), δεν πιστεύουμε να δημιουργήσει πρόβλημα χώρου.

Διαθέτει 2 ανοξείδωτα φίλτρα για μονή και διπλή δόση espresso, αλλά όχι φίλτρο για μερίδες ESE, κάτι που μπορεί να δυσαρεστήσει χρήστες που επιθυμούν ακόμα πιο εύκολη παρασκευή espresso με μια ημιαυτόματη μηχανή.

Το αποσπώμενο δοχείο νερού διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα 1,2 λίτρα και μπορεί να γεμίσει κάτω από τη βρύση αφαιρώντας το ή ανοίγοντας το καπάκι του όσο βρίσκεται πάνω στην μηχανή.

Το δοχείο γάλακτος όπου παρασκευάζεται αυτόματα το αφρόγαλα έχει χωρητικότητα 700 ml και είναι και αυτό αποσπώμενο. Διαθέτει περιστρεφόμενο κουμπί για ρύθμιση της ποσότητας εκχύλισης.

Στο πίσω μέρος της μηχανής υπάρχουν δύο βολικές θήκες, μια για το porta-filter και μία για τα φίλτρα, ώστε να αποθηκεύονται τακτοποιημένα όταν η μηχανή δεν χρησιμοποιείται.

Το κουτάλι μεζούρα χωράει περίπου 1 διπλή δόση αλεσμένου καφέ και χρησιμοποιείται και για την χειροκίνητη συμπίεση του καφέ στο φίλτρο.

Δοκιμή Rohnson R-975

Μόλις η μηχανή έχει ζεσταθεί και είναι έτοιμη προς χρήση, μας υποδέχονται δύο μπλε LED φωτάκια, ένα στην ένδειξη του καφέ και ένα στου αφρογάλακτος. Η προθέρμανση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, αρκετά γρήγορη δηλαδή και χωρίς περιττές αναμονές.

Στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε 3 διαφορετικές ποικιλίες αλεσμένου espresso, κομμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Και στις 3 περιπτώσεις ο espresso ήταν γευστικός, με ωραίο άρωμα και σωστή κρέμα. Η Rohnson R-975 πέτυχε την ίδια ακριβώς ποιότητα σε μονή και διπλή δόση.

Το συρταράκι στην βάση των φλιτζανιών σύρεται προς τα έξω ώστε να δεχτεί μικρότερα μεγέθη χωρίς πιτσιλίσματα και κλειστό επιτρέπει την χρήση ψηλότερων δοχείων και ποτηριών.

Το φίλτρο μετά από κάθε χρήση διατηρούσε λίγο νερό χωρίς να είναι εντελώς στεγνό, αλλά αυτό είναι στα φυσιολογικά πλαίσια των περισσότερων ημιαυτόματων μηχανών espresso αυτής της κατηγορίας και τιμής.

Όσον αφορά την λειτουργία παρασκευής αφρογάλακτος, αν και όχι κάτι εντυπωσιακό, το αποτέλεσμα δεν θα αφήσει ανικανοποίητο τον μέσο χρήστη. Οι πλείστες μηχανές με ακροφύσιο για αφρόγαλα καταλήγουν αναξιοποίητες από τους χρήστες λόγω της όποιας δυσκολίας στην παρασκευή σωστού αφρόγαλου. Η Latteria δίνει την δυνατότητα αυτό να γίνεται αυτόματα με αξιόλογο αποτέλεσμα, χωρίς εξάσκηση και επιπλέον κόπο.

Έπειτα από πολλές δοκιμές στην παρασκευή cappuccino και latte με διαφορετικά μεγέθη και είδη φλιτζανιών, βρήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος και αποτέλεσμα ήταν να φτιάχνουμε το αφρόγαλα σε ξεχωριστό δοχείο και έπειτα να το ρίξουμε στο φλιτζάνι με τον καφέ. Έτσι είχαμε μια πιο σωστή υφή και μπορούσαμε να το επεξεργαστούμε με τον σωστό τρόπο, δηλαδή να κουνήσουμε κυκλικά το φλιτζάνι ώστε να φύγει ο αέρας και να γίνει πιο ομοιογενές. Στις περιπτώσεις που το αφρόγαλα έτρεχε κατευθείαν στο φλιτζάνι με τον καφέ αναμιγνυόταν αμέσως, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει με ένα σωστό cappuccino.

Το δοχείο γάλακτος μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο μαζί με το γάλα που έχει περισσέψει για επόμενη χρήση.

Να σημειώσουμε πως για την παρασκευή αφρογάλακτος απαιτείται η ύπαρξη νερού στο δοχείο νερού καθώς χρησιμοποιείται για να παραχθεί ο ατμός ώστε να αφροποιηθεί το γάλα. Επίσης, δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη παρασκευή καφέ και αφρογάλακτος.

Τελικές Εντυπώσεις

Μείναμε ευχαριστημένοι με την ποιότητα του καφέ και τις λειτουργίες της Rohnson R-975. Η πίεση και η θερμοκρασία ήταν σωστές και το αφρόγαλα έπειτα από λίγη εξάσκηση ήταν ικανοποιητικό. Η διαφοροποίηση της σε σχέση με άλλες μηχανές espresso της αγοράς είναι φυσικά η αυτόματη παρασκευή του αφρογάλακτος, και θεωρούμε πως το πετυχαίνει, καθώς ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές οι οποίοι χρησιμοποιούν το ακροφύσιο. Με την αυτόματη λειτουργία ο καταναλωτής θα αποφύγει την αγορά ενός ξεχωριστού αφροποιητή, εφόσον δεν υπάρχει η απαίτηση για κρύο αφρόγαλα, ζεστό γάλα ή αφρό για latte art.

Ιδανικά, θα θέλαμε να υπήρχε και φίλτρο για μερίδες ESE για να καλύπτει όλες τους τρόπους παρασκευής και επιλογής καφέ, αν και ακόμα οι ερασιτέχνες σίγουρα θα τον θεωρήσουν ένα βήμα πιο κάτω από τον αλεσμένο του εμπορίου.

Το κόστος της Latteria κυμαίνεται περίπου στα 120-130€ και κατά την γνώμη μας είναι μια αρκετά λογική τιμή για μια καλή μηχανή espresso η οποία διαθέτει ενσωματωμένο και αυτόματο σύστημα παρασκευής αφρογάλακτος.

Χαρακτηριστικά Rohnson R-975 Latteria

 • Ισχύς: 1470 W
 • Πίεση αντλίας: 15 bar
 • Δοχείο νερού: 1,2 lt
 • Δοχείο γάλακτος: 0,7 lt
 • Ανοξείδωτα φίλτρα μονής και διπλής δόσης
 • Σύστημα προστασίας κατά της υπερθέρμανσης και της υψηλής πίεσης
 • Οικολογική λειτουργία ERP για εξοικονόμηση ενέργειας

Ευχαριστούμε την εταιρία ΒΑΣΙΛΗΑΣ Α.Ε., επίσημου εισαγωγέα της Rohnson, για την παραχώρηση του προϊόντος.

Διάβασε και αυτό…

Μάθε ποιος τύπος μηχανής espresso ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!