Register
A password will be e-mailed to you.

Αν και στην παραγωγή εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αποχυμωτές αργής σύνθλιψης (ή αλλιώς Cold-Press Juicers) τα τελευταία χρόνια έκαναν μια πιο δυναμική είσοδο στην αγορά.

Η βασική τους χρήση, όπως και των παραδοσιακών (φυγοκεντρικών) αποχυμωτών, είναι η παρασκευή χυμού, με αρκετές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Ένας από αυτούς είναι και ο Rohnson R-459, τον οποίον δοκιμάσαμε, φτιάξαμε πολλούς και διαφορετικούς χυμούς από φρούτα και λαχανικά, πήραμε δυνάμεις και γράφουμε τις εντυπώσεις μας.

Περιεχόμενα συσκευασίας

Μαζί με την συσκευή, στην συσκευασία περιλαμβάνονται:

  • Φίλτρο αποχύμωσης
  • Κοχλίας (Θρυμματιστής)
  • Περιστρεφόμενο καλάθι
  • Τροφοδοτικός σωλήνας με έμβολο
  • Δοχείο χυμού
  • Στόμιο βρυσάκι
  • 2 πλαστικά δοχεία 800 ml
  • Βουρτσάκι καθαρισμού
  • Εγχειρίδιο χρήσηςΤα περιεχόμενα της συσκευασίας του αποχυμωτή Rohnson R-459

Πρώτη γνωριμία

Ο Rohnson R-459 έχει στιβαρή κατασκευή και μεταλλικό περίβλημα στο σώμα. Με βάρος περίπου 4,5 κιλά η χρήση και η αποθήκευση του δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το μέγεθος του σίγουρα δεν θα αποτελέσει ούτε αυτό πρόβλημα σε καμία κουζίνα, καθώς με μόλις 14 cm πλάτος και 20 cm μήκος, μπορεί να χωρέσει ακόμα και σε περιορισμένους χώρους και επιφάνειες.

Το συνολικό του ύψος είναι επίσης μικρό (42 cm πλήρως συναρμολογημένος) και χωράει χωρίς προβλήματα κάτω από τα ντουλάπια των πάγκων. Βέβαια να σημειωθεί πως για άνετη χρήση κατά την τροφοδοσία των υλικών και την πίεση τους με το έμβολο, απαιτούνται συνολικά τουλάχιστον 65 cm.

Ο R-459 διαθέτει ισχύ 150W, μια ταχύτητα λειτουργίας αλλά και μια επιπλέον κίνηση αντίστροφης κατεύθυνσης σε περίπτωση που κάποιο υλικό κολλήσει στον κοχλία. Διαθέτει επίσης αυτόματη διακοπή λειτουργίας στα 10 λεπτά για αποφυγή υπερθέρμανσης του μοτέρ.

Ο κοχλίας του είναι κατασκευασμένος από κεραμικό υλικό και η αποχύμωση γίνεται σε δύο στάδια, την πολτοποίηση των υλικών και τον διαχωρισμός του πολτού στο φίλτρο.

Η ταχύτητα περιστροφής του είναι 65 RPM (στροφές ανά λεπτό).

Rohnson R-459: Δοκιμή

Αν και ανήκει στην κατηγορία των αργών αποχυμωτών, ο Rohnson R-459 είναι έτοιμος για χρήση σε μόλις 4 βήματα, με τα εξαρτήματα να τοποθετούνται και να κουμπώνουν χωρίς δυσκολία. Υπάρχουν ενδείξεις κλειδώματος και τοποθέτησης στα βασικά μέρη της συσκευής και δεν λειτουργεί χωρίς να είναι όλα σωστά στην θέση τους.

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ο θόρυβος κατά τη χρήση, ή μάλλον ο θόρυβος που δεν έκανε κατά τη χρήση. Οι αποχυμωτές αργής σύνθλιψης είναι γενικά πιο αθόρυβοι από τους φυγοκεντρικούς, όμως εκτιμούμε πως ο R-459 συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αθόρυβους της αγοράς.

Ο R-459 δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στα διάφορα φρούτα και λαχανικά τα οποία χρησιμοποιήσαμε, με εξαίρεση ένα αρκετά σκληρό καρότο. Οι χυμοί που παρασκευάσαμε ήταν καθαροί και γευστικοί, ενώ ο πολτός (η στεγνή σάρκα του υλικού που διαχωρίζεται κατά την αποχύμωση) ήταν στεγνός, σημάδι πως ο περισσότερος χυμός κατέληξε στο ποτήρι μας. Ο συνήθης αφρός που παράγεται κατά την αποχύμωση ήταν ανεκτός και μπορεί να απομακρυνθεί (προαιρετικά) με ένα κουτάλι πριν από την κατανάλωση.

Ενδεικτικά στην φωτογραφία ο χυμός ανά ποσότητα (σε ml) που πήραμε από κάποια φρούτα και λαχανικά:

Ο χυμός ανά ποσότητα (σε ml) που πήραμε από κάποια φρούτα και λαχανικά με τον Rohnson R-459

195gr καρότα σε 80ml, 250gr ακτινίδια σε 90ml, 190gr μήλα σε 200ml, 290gr πορτοκάλια σε 160ml, 245gr μπρόκολο σε 120ml

Η εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών χυμών και γεύσεων δεν απαιτεί τον πλήρη καθαρισμό των εξαρτημάτων, καθώς με λίγο νερό στον τροφοδοτικό σωλήνα κατά τη λειτουργία απομακρύνονται τα υπολείμματα.

Όσον αφορά τις πρασινάδες και τα βότανα όπως σπανάκι, μαϊντανός κλπ, ο αποχυμωτής τα καταφέρνει, παρόλο που η ποσότητα είναι πολύ μικρή και απαιτείται μεγάλη ποσότητα για να θεωρηθεί πως αξίζει η αποχύμωση τους.

Ο κοχλίας τραβάει αυτόματα μέσα του τα υλικά και η χρήση του εμβόλου δεν είναι συχνή, μόνο σε περίπτωση κάποιο κομμάτι είναι μεγάλο και κολλήσει στον σωλήνα τροφοδοσίας.

Το πλύσιμο των εξαρτημάτων σε πλυντήριο πιάτων δεν ενδείκνυται, όμως ο καθαρισμός ήταν μια “ανώδυνη” διαδικασία, αφού τα εξαρτήματα αποσυναρμολογούνται εύκολα, χωρίς κόπο και ξεπλένονται στη βρύση.

Τελικές εντυπώσεις

Ο αποχυμωτής αργής σύνθλιψης Rohnson R-459 είναι μια εξαιρετική συσκευή για την παρασκευή φρέσκου χυμού. Είναι αρκετά δυνατός, τα φρούτα και τα λαχανικά συμπιέζονται σωστά και η ποσότητα χυμού που εξάγεται μπορούμε να πούμε πως είναι πέραν από ικανοποιητική. Η χρήση του είναι πολύ άνετη, αθόρυβη και τα μέρη του καθαρίζονται εύκολα.

Η προετοιμασία των υλικών πριν από την χρήση του αποχυμωτή (τεμαχισμός σε μικρά κομμάτια) ίσως είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς που αναζητούν μια γρήγορη λύση στην παρασκευή χυμών, αλλά αυτό συναντάται σε όλους σχεδόν τους αποχυμωτές αργής σύνθλιψης.

Με μέση τιμή στην αγορά περίπου στα 135-140€, δεν είναι και ο πιο οικονομικός της κατηγορίας σε σχέση με άλλα επώνυμα μοντέλα. Παρόλα αυτά, λόγω της αποτελεσματικότητα και της συνολικής ποιότητας του, θεωρούμε πως δικαιολογείται το επιπλέον κόστος για κάποιον που ψάχνει να επενδύσει σε ένα καλό μοντέλο αποχυμωτή.

Ευχαριστούμε την εταιρία ΒΑΣΙΛΗΑΣ Α.Ε., επίσημου εισαγωγέα της Rohnson, για την παραχώρηση του προϊόντος.

Διάβασε και αυτά…

Μάθε ποιος τύπος αποχυμωτή ταιριάζει στις ανάγκες σου

Μάθε ποιος τύπος αποχυμωτή ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!

Izzy Vita+ My-624. Το review για έναν από τους δημοφιλέστερους αποχυμωτές της αγοράς!

Review: Αποχυμωτής Rohnson R-459
Απολαύσαμε τον Rohnson R-459 για την ευκολία στην χρήση του, τον καθαρό χυμό που εξάγεται και τον χαμηλό θόρυβο κατά την λειτουργία του.
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Απόδοση
Ευκολία Χρήσης
Καθαρισμός
4.2Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (10 Votes)