Register
A password will be e-mailed to you.
Review: Καφετιέρα φίλτρου με μύλο Russell Hobbs Chester
Είτε με κόκκους είτε με αλεσμένο, η Russell Hobbs Chester φτιάχνει ποιοτικό, γευστικό και μυρωδάτο καφέ κάθε φορά.
Σχέση ποιότητας/ τιμής
Ποιότητα καφέ
Ευκολία Χρήσης
Ταχύτητα
4.3Τελική βαθμολογία
Reader Rating: (8 Votes)

Ο καφές φίλτρου (ή γαλλικός) αποτελεί μια σταθερή αξία για τους λάτρεις του, καθώς η ευκολία παρασκευής και η μεγάλη ποσότητα του δίνουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα όσον αφορά την κατανάλωση ζεστού καφέ.

Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει μια καφετιέρα φίλτρου, και είτε αυτή χρησιμοποιείται συχνά είτε όχι, λίγοι αμφισβητούν την πρακτικότητα της.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν εκατοντάδες μοντέλα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και κόστος, όμως αυτές που ενσωματώνουν και μύλο άλεσης για χρήση κόκκων καφέ είναι ελάχιστες. Η πιο οικονομική από αυτές είναι η Russell Hobbs Chester 22000, η οποία θα αποτελέσει και το αντικείμενο αυτού του review.

Περιεχόμενα συσκευασίας

Μαζί με την συσκευή, στην συσκευασία περιλαμβάνονται:

 • Γυάλινη κανάτα
 • Μόνιμο πλενόμενο φίλτρο
 • Δοσομετρικό κουτάλι
 • Οδηγίες χρήσης

Πρώτη γνωριμία

Το σώμα της Russell Hobbs Chester είναι κατασκευασμένο από καλής ποιότητας πλαστικό, με μερικές ασημένιες λεπτομέρειες σε μερικά σημεία και το όνομα και λογότυπο της εταιρίας στο κάτω μέρος της βάσης.

Με διαστάσεις 28 x 22 x 35cm (πλάτος-μήκος-ύψος), είναι σαφώς μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις κλασικές καφετιέρες φίλτρου, χωρίς αυτό να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα χώρου στον πάγκο της κουζίνας. Στο ύψος απαιτούνται επιπλέον 20cm για την πιο άνετη χρήση στην τροφοδοσία καφέ στο φίλτρο και νερού στο δοχείο.

Η κανάτα είναι γυάλινη, με ενδείξεις στάθμης και χωρητικότητα έως 12 φλιτζάνια καφέ. Η πλάκα είναι θερμαινόμενη και διατηρεί ζεστό τον καφέ στην κανάτα για 40 λεπτά.

Διαθέτει οθόνη LCD με μπλε φωτισμό και 7 κουμπιά επιλογής των λειτουργιών της.

Στην αριστερή πλευρά συναντάμε φυσικά το φίλτρο, το οποίο ενσωματώνει και τον μύλο άλεσης με μεταλλικές λεπίδες. Η συσκευή δέχεται φυσικά κόκκους (για καφέ φίλτρου) αλλά και αλεσμένο καφέ. Το φίλτρο είναι αποσπώμενο για εύκολο καθαρισμό. Η συσκευή δεν χρειάζεται χάρτινα φίλτρα.

Στην δεξιά πλευρά υπάρχει το δοχείο νερού το οποίο είναι συνολικής χωρητικότητας 1,4 λίτρα, δηλαδή περίπου 12 φλιτζάνια καφέ. Η ένδειξη στάθμης του δοχείου είναι ευδιάκριτη και το καπάκι ανοίγει με ευκολία.

Το δοσομετρικό κουταλάκι έχει χωρητικότητα περίπου 10gr και αντιστοιχεί σε 1 κουταλιά της σούπας.

Στο πίσω μέρος της συσκευής υπάρχει μια βολική εσοχή αποθήκευσης του καλωδίου τροφοδοσίας. Το καλώδιο έχει μήκος 90 cm.

Ο κατασκευαστής αναφέρει πως τα εξαρτήματα δεν είναι κατάλληλα για πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων, οπότε φυσικά θα το ακολουθήσουμε και εμείς.

Δοκιμές

Αυτό που κάνει την Russell Hobbs Chester να ξεχωρίζει είναι φυσικά ο ενσωματωμένος μύλος άλεσης κόκκων καφέ. Αυτό σημαίνει πως ο καφές που φτιάξαμε κατά την δοκιμή της ήταν πάντα φρεσκοκομμένος. Βέβαια, επιτρέπει και την χρήση αλεσμένου καφέ, είτε φρεσκοκομμένου από κάποιο καφεκοπτείο είτε συσκευασμένο του εμπορίου.

Στις δοκιμές μας λοιπόν χρησιμοποιήσαμε 2 διαφορετικά χαρμάνια κόκκων καφέ και 2 διαφορετικούς αλεσμένους από το εμπόριο. Σε περίοδο μιας εβδομάδας φτιάξαμε περίπου 80 φλιτζάνια καφέ, παίζοντας με τις ρυθμίσεις της έντασης, της ποσότητας του καφέ και του νερού.

Η επιλογή της έντασης του καφέ ρυθμίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού σε 3 επίπεδα: κανονικός, δυνατός και πιο δυνατός. Η λειτουργία αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως τρόπος οικονομίας, με λιγότερη ποσότητα καφέ και υψηλότερη ένταση για ίδιο αποτέλεσμα.

Η δυνατότητα προγραμματισμού που διαθέτει, και σε συνδυασμό με τον μύλο άλεσης, μας προσέφερε μια πολύ όμορφη εμπειρία, ειδικά τις πρωινές ώρες. Το σκεπτικό είναι απλό: Εμείς ρυθμίσαμε την ώρα, βάλαμε τους κόκκους καφέ μέσα στο φίλτρο και η Chester έκανε τα υπόλοιπα. Ο μύλος άλεσης αν και όχι αθόρυβος, δεν μας ενόχλησε καθόλου.

Τα 40 λεπτά που η θερμαινόμενη πλάκα κρατάει ζεστό τον καφέ μας έδωσαν το περιθώριο να έχουμε καφέ στην σωστή θερμοκρασία όσες φορές ξεχαστήκαμε. Για εξοικονόμηση ενέργειας, ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί (40/ 30/ 20 λεπτά) ή και να απενεργοποιηθεί εντελώς. Μετά το πέρας παρασκευής του καφέ, στην οθόνη εμφανίζεται το χρονικό διάστημα (σε λεπτά) που λειτουργεί η θερμική συντήρηση.

Το δοχείο νερού πρέπει να έχει ακριβώς την ποσότητα σε φλιτζάνια θέλουμε να φτιάξουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, η μηχανή θα χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο νερό με όση ποσότητα καφέ υπάρχει στο φίλτρο. Αυτό σημαίνει πιο “αραιός” καφές για περισσότερο νερό και πιο δυνατός για λιγότερο. Ιδανικά η συσκευή προσφέρει τον καλύτερο καφέ με τις σωστές ποσότητες και με την ρύθμιση της έντασης από το αντίστοιχο κουμπί. Τα παραπάνω άλλωστε ισχύουν σε όλες τις καφετιέρες φίλτρου.

Το φίλτρο των κόκκων καφέ απαιτεί καθαρισμό έπειτα από κάθε χρήση. Αφαιρείται εύκολα, ο χρησιμοποιημένος καφές πετάγεται στα σκουπίδια και το καλαθάκι ξεπλένεται με νερό στη βρύση ή και με υγρό πιάτων. Το ίδιο ισχύει και για το καπάκι του φίλτρου το οποίο και αυτό μαζεύει (ελάχιστα) υπολείμματα καφέ κατά τη χρήση.

Τελικές εντυπώσεις

Η Russell Hobbs Chester μας πρόσφερε γευστικό και μυρωδάτο καφέ και με τα 4 διαφορετικά είδη και χαρμάνια που χρησιμοποιήσαμε. Από τη στιγμή που θα βρεις την γεύση που σου ταιριάζει βάση της ποσότητας και των υπόλοιπων ρυθμίσεων, η ποιότητα και η γεύση παραμένουν σταθερές.

Είναι εύκολη στη χρήση, τα μέρη της πλένονται και καθαρίζονται εύκολα και δεν απαιτούνται επιπλέον χάρτινα φίλτρα.

Τι θα θέλαμε; Αυτόματο υπολογισμό της ποσότητας του νερού ανάλογα με τα φλιτζάνια που θέλουμε να φτιάξουμε, ώστε να μην απαιτείται η συνεχής αναπλήρωση. Βέβαια αυτή τη λειτουργία την διαθέτουν ελάχιστες καφετιέρες φίλτρου, οπότε δεν είναι το θεωρούμε και μειονέκτημα.

Με μέση τιμή 70-80€ αυτή τη στιγμή στην αγορά, η Russell Hobbs Chester 22000 αποτελεί κατά την γνώμη μας μια τρομερή επιλογή καφετιέρας φίλτρου. Ακόμα και αν δεν σε απασχολεί η χρήση του μύλου άλεσης με κόκκους καφέ, η τιμή και η ποιότητα του καφέ που παρασκευάζει και με τον αλεσμένο, την καθιστούν μια πολύ καλή συσκευή που σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσει.

Χαρακτηριστικά Russell Hobbs Chester

 • Ισχύς: 1025 W
 • Χωρητικότητα δοχείου νερού: 1,4 lt
 • Χωρητικότητα κανάτας: 12 φλιτζάνια
 • Ψηφιακή ρύθμιση κοπής κόκκων
 • Λειτουργία προγραμματισμού
 • Θερμαινόμενη πλάκα διατήρησης θερμοκρασίας
 • Λειτουργία παύσης και συνεχόμενης ροής

Ευχαριστούμε την εταιρία Δαμκαλίδης, επίσημου εισαγωγέα της Russell Hobbs στην Ελλάδα για την παραχώρηση του προϊόντος.