Register
A password will be e-mailed to you.

Οι περισσότεροι από εμάς εξαρτόμαστε από την τεχνολογία στην καθημερινότητα μας. Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα αλλάζουν, όσο αλλάζει ο τεχνολογικός χάρτης.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center, το 95% των Αμερικάνων διαθέτει κάποιο κινητό τηλέφωνο ενώ το 77% διαθέτει smartphone. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις στο 35% τα 2011. Δεν είναι όμως μόνο τα smartphones. Άλλες συσκευές που προσφέρουν τις ίδιες ή και παρόμοιες λειτουργίες όπως τα tablets και τα wearables ακόμα και έξυπνες οικιακές συσκευές όπως συστήματα ψυχαγωγίας και ηλεκτρικές συσκευές τείνουν να γίνουν απαραίτητα στην καθημερινότητα μας.

Η έξυπνες τεχνολογίες, το Internet of Things και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε είδους συσκευή, αφήνουν στο παρελθόν μερικά πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ίσως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το πως και πόσο μπορούν να επηρεαστούν και να αλλάξουν.

Συστήματα συναγερμού

Απαρχαιωμένες οικιακές συσκευές: Σύστημα συναγερμού

Εάν διαθέτεις σύστημα συναγερμού, πιθανότατα αυτό να περιλαμβάνει μια βασική οθόνη και μερικά κουμπιά λειτουργίας. Αν και χρήσιμο και αποτελεσματικό, η τεχνολογία το καθιστά σιγά σιγά απαρχαιωμένο.

Τα πιο σύγχρονα συστήματα συναγερμού διαθέτουν έξυπνη τεχνολογία, χρησιμοποιώντας χειριστήρια αφής, ασύρματους δέκτες και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την ασφάλεια όπως αποστολή μηνυμάτων και emails. Επιπλέον, υπάρχουν και τα συστήματα που επιτρέπουν την διαχείριση των λειτουργιών αλλά και την παρακολούθηση του χώρου μέσω του smartphone.

Ενδοεπικοινωνία μωρού

Απαρχαιωμένες οικιακές συσκευές: Ενδοεπικοινωνία μωρού

Οι εποχές που ένας απλός ασύρματος που μετέδιδε τον ήχο από το δωμάτιο του μωρού έχουν παρέλθει προ πολλού. Πλέον, οι γονείς μπορούν να προμηθευτούν συστήματα ενδοεπικοινωνίας που διαθέτουν όχι μόνο ήχο αλλά και εικόνα, για την ασφαλέστερη παρακολούθηση των δωματίων.

Χωρίς ο έλεγχος να περιορίζεται μόνο όταν βρίσκεστε στο σπίτι, το smartphone μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να λειτουργήσει ως μέσο απομακρυσμένης λειτουργίας και ελέγχου.

Λαμπτήρες

Απαρχαιωμένες οικιακές συσκευές: Λαμπτήρες

Η τάση στον χώρο του φωτισμού έχει βασικό χαρακτηριστικό την οικονομία και την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως αντικαθιστούνται σταδιακά από αυτούς τους αλογόνου και τους CFL για να καταλήξουμε σιγά σιγά στους LED.

Οι λαμπτήρες LED εκτός από πιο αποδοτικοί και οικονομικοί, υπάρχουν στην αγορά και τα μοντέλα τα οποία έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν χρώματα από ειδικούς διακόπτες αλλά και από applications σε φορητές συσκευές.

Φριτέζες

Απαρχαιωμένες οικιακές συσκευές: Φριτέζα

Ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, μαζί τους και το μαγείρεμα. Οι φριτέζες με τα πολλά λίτρα λάδι που κάποτε ήταν κυρίαρχη συσκευή κάθε νοικοκυριού αρχίζει να χάνει την χρησιμότητα του. Την θέση τους παίρνουν οι εξελιγμένες φριτέζες που χρησιμοποιούν ελάχιστο έως καθόλου λάδι, οι ατμομάγειρες και τα slow cookers.

Απλές λευκές συσκευές

Απαρχαιωμένες οικιακές συσκευές: Λευκές συσκευές

Πολλές φορές η προσοχή μας στρέφεται στις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και gadgets βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και οι μεγαλύτερες συσκευές μένουν έξω από το παιχνίδι.

Το μέλλον προστάζει ψυγεία με ενσωματωμένο Wi-Fi και οθόνες αφής που επιτρέπουν την διαχείριση του περιεχομένου τους αλλά και την λίστα για τα ψώνια, πλυντήρια και στεγνωτήρια που υπολογίζουν τα υγρά πλυσίματος και τον φόρτο των ρούχων αλλά και έξυπνες συσκευές που μπορούμε να «διατάξουμε» να ξεκινήσουν την λειτουργία ενώ βρισκόμαστε μακριά, από το κινητό μας.

[Πηγή]