Register
A password will be e-mailed to you.

Λίγες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές φροντίζουν όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την προστασία του σπιτιού. Ο αφυγραντήρας είναι μια από αυτές, και ενώ η προσφορά του είναι πολύ μεγάλη, στο μυαλό του καταναλωτή θεωρείται ακόμα σαν πολυτέλεια.

Τι όμως κάνει τόσο σημαντική την αγορά ενός αφυγραντήρα; Είναι όντως τόσο αναγκαία αγορά ή μια προαιρετική πολυτέλεια;

Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτή την “παρεξηγημένη” ηλεκτρική συσκευή και να δούμε τι μπορεί να κάνει αυτή για εμάς και τον χώρο μας.

Τι είναι ο αφυγραντήρας:

Ο αφυγραντήρας είναι μία ηλεκτρική συσκευή η οποία μειώνει το ποσοστό υγρασίας από τον αέρα ενός χώρου. Διαθέτει ανεμιστήρα ο οποίος αναρροφά τον αέρα, και μέσω ενός ψυκτικού κυκλώματος, μετατρέπει τους υδρατμούς σε υγρό και το αποθηκεύει σε ειδικό δοχείο.

Γιατί να αγοράσω αφυγραντήρα;

Προστασία της υγείας
Ο αφυγραντήρας θα σου επιτρέψει να διατηρήσεις το σωστό επίπεδο υγρασίας στον χώρο σου, καθώς σε υψηλά επίπεδα υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Σε επίπεδα υγρασίας πάνω από 60%, ευνοείται η ανάπτυξη και επιβίωση βακτηρίων και ιών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και ακάρεων που βρίσκονται σε στρώματα, έπιπλα και χαλιά.

Το συνιστώμενο επίπεδο υγρασίας είναι 40-60% ανάλογα πάντα με την εποχή του χρόνου και την θερμοκρασία του χώρου. Συνεπώς ο αφυγραντήρας θα σε βοηθήσει να αποφύγεις ή να μειώσεις προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, αναπνευστικά και αρθριτικά προβλήματα και δερματοπάθειες.

Προστασία του σπιτιού
Το σωστό επίπεδο υγρασίας όμως δεν αφορά μόνο την προσωπική σου υγεία αλλά και τη σωστή συντήρηση του σπιτιού. Η μούχλα η οποία δημιουργείται σε τοίχους και ντουλάπες λόγω της υγρασίας αυξάνει το κόστος συντήρησης.

Η χρήση του αφυγραντήρα θα μειώσει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μούχλα η οποία μαζί με την υγρασία, είναι υπεύθυνα για τους ξεφλουδισμένους τοίχους, διαβρώσεις στα έπιπλα και δημιουργία περισσότερης βρωμιάς. Όλα αυτά μεταφράζονται σε χρήματα για επιδιορθώσεις και καθαριότητα, τα οποία μπορείς να αποφύγεις.

Πλεονεκτήματα χρήσης ενός αφυγραντήρα

 • Υψηλότερη απόδοση αφύγρανσης από τα περισσότερα κλιματιστικά με δυνατότητα αφύγρανσης
 • Λιγότερα προβλήματα υγείας
 • Χαμηλό κόστος κλιματισμού του χώρου σε σχέση με άλλες λύσεις κλιματισμού και θέρμανσης
 • Χαμηλότερο κόστος συντήρησης του σπιτιού

Κυριότερα χαρακτηριστικά αφυγραντήρων

 1. Δοχείο νερού:
  Η χωρητικότητα του δοχείου νερού όπου αποθηκεύεται ο υγροποιημένος αέρας. Οι περισσότεροι αφυγραντήρες διαθέτουν σύστημα συνεχούς αποστράγγισης με σωληνάκι για 24ωρη και αδιάλειπτη λειτουργία.
 2. Επίπεδο θορύβου:
  Το πόσο αθόρυβος είναι ένας αφυγραντήρας κατά τη διάρκεια της λειτουργία του. Είναι σημαντικό χαρακτηριστικό, καθώς τις περισσότερες φορές ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί σε χώρο όπου βρίσκεσαι ή κοιμάσαι, συνεπώς η χρήση του δεν θα πρέπει να είναι ενοχλητική.
 3. Ισχύς:
  Μετριέται σε Watt και είναι η ονομαστική κατανάλωση ρεύματος, δηλαδή το κόστος λειτουργίας του αφυγραντήρα. Η αναγραφόμενη ισχύ είναι η μέγιστη και λόγω των πολλών ρυθμίσεων, η πραγματική κατανάλωση εξαρτάται από τη χρήση. Όσο χαμηλότερη η ισχύς του αφυγραντήρα, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει και μικρότερο το κόστος χρήσης του.
 4. Επιφάνεια κάλυψης:
  Υπολογίζεται σε τετραγωνικά μέτρα και ορίζει στα πόσα τετραγωνικά μέτρα χώρου ο αφυγραντήρας θα έχει την μέγιστη απόδοση.
 5. Λειτουργία Ιονιστή:
  Εάν ένας αφυγραντήρας διαθέτει λειτουργία ιονιστή, έχει τη δυνατότητα να αναρροφά τον αέρα από τον χώρο, να τον καθαρίζει από μυρωδιές, σκόνη και μικροοργανισμούς και τον να επιστρέφει πίσω.
 6. Αφύγρανση ανά 24h:
  Αναφέρεται στο πόσα λίτρα υγρασίας έχει τη δυνατότητα να υγροποιήσει ο αφυγραντήρας σε 24 ώρες. Να μην συγχέεται με την χωρητικότητα του δοχείου νερού.
 7. Λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης:
  Η δυνατότητα ενός αφυγραντήρα να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Σημαντικό σε χώρους όπου λειτουργεί συνεχώς χωρίς επίβλεψη για παράδειγμα σε εξοχικά, υπόγεια αλλά και υπνοδωμάτια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιπλέον χαρακτηριστικά

 • Πλενόμενο φίλτρο σκόνης
 • Ειδικό φίλτρο π.χ. ενεργού άνθρακα
 • Ροδάκια για εύκολη μεταφορά και μετακίνηση
 • Αυτόματη διακοπή όταν γεμίσει το δοχείο νερού
 • Χρονοδιακόπτης με προκαθορισμό ωρών λειτουργίας
 • Ψηφιακή οθόνη ελέγχου

Πως επιλέγω τον σωστό αφυγραντήρα

Η ιδανική εποχή για χρήση αφυγραντήρα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας, λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού υγρασίας στην ατμόσφαιρα και στο σπίτι λόγω της βροχής. Παρόλα αυτά, συνίσταται για όλες τις εποχές, καθώς τα οφέλη από τη χρήση ενός αφυγραντήρα είναι πάρα πολλά στην υγεία και τη συντήρηση του σπιτιού.

Η επιλογή του σωστού αφυγραντήρα πρέπει να γίνεται με βάση τη χρήση για την οποία προορίζεται, για παράδειγμα σπίτι, εξοχικό ή αποθήκη.

Για χρήση σε χώρο ενός σπιτιού, η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση:

 • Τα τετραγωνικά μέτρα του χώρο στην οποία υπάρχει ανάγκη αφύγρανσης.
 • Το πόσο οικονομικός είναι σχετικά με την κατανάλωση (ισχύ).
 • Το επιθυμητό επίπεδο θορύβου ώστε να μην είναι ενοχλητικός κατά τη χρήση.
 • Το μέγεθος του δοχείου νερού ώστε να μην απαιτείται συνεχές άδειασμα.