Η επιλογή της σωστής φωτογραφικής μηχανής δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά εάν είσαι ερασιτέχνης φωτογράφος ή αν θέλεις μια αναβάθμιση από την παραδοσιακή για να μπεις στον κόσμο της φωτογραφίας με μια φωτογραφική μηχανή DSLR (Digital Single Lens Reflex).
Οι DSLR προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα, πολλές δυνατότητες αλλά η επιλογή πρέπει να γίνει όχι μόνο βάση τιμής αλλά και συνολικά της χρήσης της οποίας θα έχει. Υπάρχουν δεκάδες μοντέλα με εκατοντάδες διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να μπερδέψουν και να δυσκολέψουν περισσότερο την επιλογή κάποιου αρχάριου.
Πως θα επιλέξεις λοιπόν την κατάλληλη φωτογραφική μηχανή DSLR;
Χρήση
Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια στην επιλογή μίας φωτογραφικής μηχανής DSLR είναι η χρήση για την οποία προορίζεται. Είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένο με το κόστος, καθώς είτε πρόκειται για επαγγελματική είτε για ερασιτεχνική χρήση (σαν αναβάθμιση από μια compact), τα χαρακτηριστικά της μηχανής αλλά και τα αξεσουάρ με την σειρά τους ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος.
Οι λειτουργίες, οι φακοί, ο αισθητήρας, το βάρος και πολλά από τα χαρακτηριστικά που θα δούμε πιο κάτω επηρεάζονται άμεσα από το που, πώς και πότε θα χρησιμοποιείται η φωτογραφική μηχανή.
Megapixels
Ένα megapixel ισοδυναμεί με εκατομμύριο pixels και είναι η μονάδα μέτρησης μεγέθους του αισθητήρα. Αν και έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια στην λογική “Όσα περισσότερα megapixels, τόσο καλύτερη” σε όλα τα είδη φωτογραφικών μηχανών (compact, DSLR, κινητά τηλέφωνα), στην πραγματικότητα δεν ισχύει και τόσο.
Τα 10 – 12 Megapixels είναι υπεραρκετά για τον μέσο χρήστη που δεν θέλει να εκτυπώσει τις φωτογραφίες σε πολύ μεγάλο μέγεθος ή να κάνει crop μικρά σημεία μιας εικόνας.
Φακοί
Εάν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη φωτογραφία, οι επιπλέον φακοί είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις. Θα αποτελέσουν το πιο σημαντικό έξοδο, καθώς αρκετοί από αυτούς ενδεχομένως να κοστίζουν περισσότερο από το ίδιο το σώμα της φωτογραφικής μηχανής. Τα πλείστα οικονομικά kits περιλαμβάνουν το σώμα και έναν απλό φακό, συνήθως εστιακού μήκους 18-55mm ή 18-105mm και με μέγιστο διάφραγμα f/5.6.
Επιπλέον, εάν έχεις ήδη μια φωτογραφική μηχανή DSLR με φακούς και ενδιαφέρεσαι για ένα νέο ή καλύτερο μοντέλο, θα πρέπει να λάβεις υπόψη την μάρκα, καθώς οι φακοί μιας μάρκας ταιριάζουν μόνο στα μοντέλα της ίδιας. Υπάρχουν βέβαια και εταιρίες οι οποίες κατασκευάζουν φακούς “universal” για χρήση σε φωτογραφικές μηχανές Nikon και Canon
Αισθητήρας
Ο αισθητήρας στις φωτογραφικές μηχανές DSLR είναι το φωτοευαίσθητο εξάρτημα στο εσωτερικό τους το οποίο καταγράφει ψηφιακά την εικόνα που λαμβάνεται από τον φακό όταν βγάζουμε φωτογραφίες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αισθητήρων, ο Full Frame και ο APS (Advanced Photo System). Ο Full Frame αισθητήρας είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος, δέχεται περισσότερο φως και συνεπώς μπορεί να αποτυπώσει μεγαλύτερες, πιο λεπτομερείς και με λιγότερο “θόρυβο” φωτογραφίες.
Βέβαια, το κόστος των DSLR με Full Frame αισθητήρα είναι σημαντικά υψηλότερο και απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, τα χαρακτηριστικά και η απόδοση ενός αισθητήρα APS καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες των αρχάριων και όχι μόνο.
Βάρος/ Σώμα
Προτού προχωρήσεις στην αγορά της φωτογραφικής μηχανής DSLR, σημαντικό είναι να την πιάσεις πρώτα στα χέρια σου για να σιγουρευτείς πως το βάρος και η λαβή της ταιριάζουν στην χρήση για την οποία την προορίζεις. Εάν είναι βαριά ή άβολη στο κράτημα, θα σε δυσκολεύει στην καθημερινή χρήση ή στις εκδρομές και το πιο πιθανό είναι να μην την χρησιμοποιείς όσο συχνά θα ήθελες.
Και ακόμα…
Μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξεις:
ISO: Η ευαισθησία του φωτός που δέχεται η μηχανή. Όσο μεγαλύτερη η τιμή, τόσο καλύτερες οι λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η τιμή κυμαίνεται από 100 έως 51200, και συνήθως στις entry level μηχανές είναι 100 – 3200/ 6400.
Shutter Speed: Η ταχύτητα κλείστρου ή αλλιώς ο χρόνος που παραμένει ανοιχτό το κλείστρο κατά την λήψη μιας φωτογραφίας, σε δευτερόλεπτα. Οι γρήγορες ταχύτητες (1/4000, 1/1000) επιτρέπουν λήψεις σε φωτεινά περιβάλλοντα χωρίς να είναι κουνημένες, ενώ όσο μικρότερο (1/4, 1/10) τόσο καλύτερες οι λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως ο νυχτερινός ουρανός. Οι λήψεις με μικρή ταχύτητα κλείστρου, πχ 2sec απαιτούν σταθερότητα για να μην βγουν κουνημένες, συνεπώς ένα τρίποδο είναι αναγκαίο.
Aperture: Η ρύθμιση του διαφράγματος της φωτογραφικής μηχανής. Η ρύθμιση του επιτρέπει την εστίαση στο βάθος του πεδίου ώστε να βγαίνουν θολωμένα τα αντικείμενα στο πίσω μέρος και καθαρά όσα βρίσκονται πιο κοντά. Όσο μικρότερη η τιμή (f/1.4, f/1.6) τόσο πιο φωτεινή θα είναι η λήψη και με καλύτερο βάθος πεδίου.
Συνδεσιμότητα: Μοντέλα που διαθέτουν σύνδεση Wi-Fi ή Bluetooth θα μειώσουν τον χρόνο που χρειάζεσαι για να μεταφέρεις τα δεδομένα από την κάρτα σε κάποιον υπολογιστή. Επιπλέον, θα μπορείς να περνάς κατευθείαν κάποια φωτογραφία στο κινητό σου εάν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.
Οθόνη: Μεγαλύτερη οθόνη μεταφράζεται σε πιο άνετη χρήση, καθώς μπορείς να βλέπεις καλύτερα όχι μόνο τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει, αλλά και να περιηγείσαι στις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής. Υπάρχουν μοντέλα και με ανακλινόμενη οθόνη για ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο σε δύσκολες λήψεις ή σε αυτοπορτραίτα.
Είσαι ένα κλικ μακριά…
Μπορεί οι φωτογραφικές μηχανές DSLR (Digital Single Lens Reflex) να θεωρούνταν στο παρελθόν μηχανές για επαγγελματίες, αλλά πλέον με ολοένα και πιο οικονομικά μοντέλα, την ευκολία στην χρήση τους και το χαμηλότερο κόστος έχουν γίνει προσιτές όχι μόνο στους ερασιτέχνες φωτογράφους, αλλά και σε όποιον προτιμάει να ξοδέψει κάτι περισσότερο σε σχέση με κάποιο compact μοντέλο.
Οι λειτουργίες και οι δυνατότητες που προσφέρει μια φωτογραφική μηχανή DSLR αντισταθμίζουν κατά πολύ την διαφορά κόστους και σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσουν.