Register
A password will be e-mailed to you.

Αν είσαι ο περιπετειώδης τύπος που θέλει να καταγράφει τις εξορμήσεις του για να τις θυμάται ή και να τις δείχνει στους φίλους και στο internet, τότε σίγουρα χρειάζεσαι μια action cam για να το πετύχεις.

Είτε αρχάριος είτε προχωρημένος χρήστης, αποτελεί απαραίτητο gadget για καταγραφή από την οπτική σου γωνία όλων των extreme δραστηριοτήτων σου σε βουνό, θάλασσα, δάσος ακόμα και στον δρόμο.

Στον παρακάτω οδηγό αγοράς για action cam, παρουσιάζουμε μερικά σημεία που αξίζουν την προσοχή σου στην επιλογή και την τελική αγορά του μοντέλου που ταιριάζει στις ανάγκες σου βάση των χαρακτηριστικών και της χρήσης για την οποία προορίζεται.

Οδηγός αγοράς για action cam. Εσύ είσαι έτοιμος για περιπέτεια;

Κόστος αγοράς

Αν και όχι ο πιο σημαντικός παράγοντας, κατά κύριο λόγο το κόστος μιας action cam επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τα χαρακτηριστικά της, αλλά και την αντοχή αυτής και των αξεσουάρ. Προτού λοιπόν αποφασίσεις να αγοράσεις μια action cam, καλό θα ήταν να ορίσεις το πόσα χρήματα θες να δαπανήσεις.

Εάν είσαι αρχάριος και θέλεις να ξεκινήσεις να καταγράφεις τις περιπέτειες σου, τότε μια οικονομική action cam θα ήταν καταλληλότερη, μέχρι να μάθεις πως λειτουργεί, τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει, ποια χαρακτηριστικά πραγματικά χρειάζεσαι και το πόσο συχνά είσαι διατεθειμένος να την χρησιμοποιείς.

Εάν πάλι είσαι πιο προχωρημένος και εξοικειωμένος ή ψάχνεις κάποιο μοντέλο σαν αναβάθμιση, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να βάλεις το χέρι λίγο βαθύτερα στην τσέπη. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν μοντέλα από 20 έως και 500 ευρώ, και μερικές ακόμη ακριβότερες.

Ανάλυση και ποιότητα

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας action cam, αν όχι το σημαντικότερο, είναι η ανάλυση και η ποιότητα των βίντεο.

Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα κυρίως με ανάλυση βίντεο από 1080p (Full HD) έως 4K (Ultra HD), με την πρώτη να είναι και η συνηθέστερη επιλογή, ειδικά εάν δεν διαθέτεις ή δεν σκοπεύεις να αποκτήσεις κάποια τηλεόραση ή οθόνη που υποστηρίζει αναπαραγωγή 4K.

Βέβαια, μαζί με την ανάλυση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το Frame Rate (FPS) δηλαδή τα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Όσο ψηλότερα είναι, για παράδειγμα 60 ή 120fps, τόσο καλύτερη και ομαλή η εικόνα. Υψηλότερα fps όπως το 120 και 240, είναι χρήσιμα σε περίπτωση παραγωγής slow motion βίντεο.

Σημείωση: Προτού αγοράσεις την action cam που διάλεξες, αναζήτησε στο διαδίκτυο δείγματα των βίντεο που γράφει. Υπάρχουν πολλές σελίδες όπου θα βρεις το ασυμπίεστο αρχείο ώστε να έχεις την πλήρη εικόνα, καθώς σελίδες όπως το Youtube ή άλλες πηγές συμπιέζουν τα αρχεία με αποτέλεσμα να χάνεται λίγο από το πραγματικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την ποιότητα της φωτογραφίας, εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, με τα megapixels να παίζουν τον καθοριστικό ρόλο. Όπως και με τα δείγματα βίντεο, καλό θα ήταν να αναζητήσεις μη επεξεργασμένες jpeg φωτογραφίες ή αρχεία RAW για να έχεις την πλήρη εικόνα του φωτισμού, του zoom και των χρωμάτων.

Αντοχή

Αν και πολλά μοντέλα διαθέτουν αντοχή για βύθιση στο νερό, τα περισσότερα απαιτούν ειδική προστατευτική θήκη για τέτοια είδους χρήση. Με αυτή την θήκη, χρησιμοποιείται χωρίς φόβο μέσα στο νερό αλλά και σε συνθήκες όπως βροχή και χιόνι.

Εκτός από το νερό, μια action cam καλό θα ήταν γενικά να αντέχει και σε άλλες συνθήκες όπως χώμα, άμμος και φυσικά στις πτώσεις.

Οδηγός αγοράς action cam: Αντοχή στο νερό και σε άλλες συνθήκες

Μέγεθος και σχήμα

Παρόλο που οι περισσότερες action cams μοιράζονται παρόμοιο μέγεθος και σχήμα, συνήθως ορθογώνιες ή τετράγωνες, ο τελικός σχεδιασμός διαφέρει σε μερικούς κατασκευαστές και μοντέλα. Αναλόγως τη χρήση, θα πρέπει να επιλέγεται και το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα.

Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές στο βάρος μεταξύ των περισσότερων μοντέλων, η ελαφρύτερη είναι συνήθως και η καλύτερη επιλογή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και την αντοχή.

Οπτικό πεδίο (Field of view)

Το οπτικό πεδίο (Field of View ή FoV) υπολογισμένο σε μοίρες που μπορεί ο φακός της action cam να καταγράψει εικόνα. Το πιο σύνηθες FoV είναι 170 μοίρες. Προσοχή σε πολύ μεγάλα FoVs, για παράδειγμα άνω των 200 μοιρών, καθώς μπορεί να δημιουργούν διαστρεβλωμένη εικόνα (fisheye effect).

Αξεσουάρ

Μαζί με την action cam, μπορείς να προμηθευτείς (εάν δεν υπάρχουν στη συσκευασία) και πάρα πολλά αξεσουάρ για κάθε πιθανή χρήση και περίσταση. Βεβαιώσου ότι η συσκευασία περιλαμβάνει τα αξεσουάρ που θα χρειαστείς. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τα αγοράσεις ξεχωριστά.

Οδηγός αγοράς action cam: Τα διαθέσιμα αξεσουάρ είναι πάρα πολλά

Τα συνηθέστερα είναι:

  • Αδιάβροχη θήκη
  • Βάση
  • Βάσεις για τοποθέτηση σε κράνος, ίσια και κυρτή επιφάνεια, ποδήλατο
  • Λουριά για στήριξη στο στήθος και κεφάλι
  • Τηλεχειριστήριο
  • Καλώδια

Μπαταρία

Όπως όλες οι ηλεκτρονικές μας συσκευές και τα gadgets, έτσι και σε μια action cam η αυτονομία της μπαταρίας παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο στην εμπειρία χρήσης. Στα μοντέλα με μπαταρία η οποία αφαιρείται, ο έλεγχος γίνεται πιο εύκολα, καθώς με την αγορά μιας δεύτερης μπαταρίας μπορείς να επιμηκύνεις τον χρόνο χρήσης.

Επιπλέον, αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και το που είναι τοποθετημένο το πορτάκι της μπαταρίας, καθώς υπάρχει πάντα η περίπτωση να ανοίξει κατά τη χρήση.

Συνδεσιμότητα

Πλέον οι action cams προσφέρουν πλήρη συνδεσιμότητα, ασύρματη και ενσύρματη. Η μεταφορά δεδομένων σε αποθηκευτικά μέσα και συσκευές αλλά και απευθείας στο διαδίκτυο πραγματοποιείται μέσω Wi-Fi, Bluetooth αλλά και μέσω καλωδίου HDMI. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν και δέκτη GPS, για ζωντανή παρακολούθηση των περιπετειών αλλά και μέτρηση χρήσιμων δεδομένων όπως για παράδειγμα η πορεία και οι διανυθέντες αποστάσεις.

Οδηγός αγοράς action cam: Ακόμα και με δέκτη GPS

Και επιπλέον…

  • Υλικό κατασκευής: Πλαστικό ή λαστιχένιο, το περίβλημα της action cam βοηθάει όχι μόνο στο καλύτερο κράτημα στο χέρι, αλλά και την συντήρηση και την καθαριότητα της.
  • Οθόνη: Εάν διαθέτει οθόνη, τότε η μεγαλύτερη θα σε βοηθήσει στην πιο άνετη περιήγηση στις λειτουργίες του μενού και την επί τόπου προβολή των βίντεο και φωτογραφιών. Ο οθόνη αφής σίγουρα υπερτερεί τις περισσότερες φορές καθώς διευκολύνει τον έλεγχο.
  • Ποιότητα ήχου: Εάν η βέλτιστος ήχος είναι κάτι που σε απασχολεί, καλύτερο θα ήταν να επιλέξεις ένα μοντέλο το οποίο υποστηρίζει εξωτερικό μικρόφωνο.