Έχει περάσει η εποχή που η τηλεόραση ήταν απλά ένα μέσο παρακολούθησης κάποιων καναλιών. Πλέον, είναι μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας και με πάρα πολλές δυνατότητες. Η επιλογή της σωστής για τις ανάγκες μας τηλεόρασης έχει γίνει πιο περίπλοκη από ποτέ.
Τα διαθέσιμα μοντέλα και τα χαρακτηριστικά είναι εκατοντάδες και χωρίς την σωστή έρευνα αγοράς μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε με μια τηλεόραση που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας ή να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για χαρακτηριστικά που δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι το κάθε χαρακτηριστικό και πως αυτό επηρεάζει την επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης.
Μέγεθος / Διαστάσεις
Το πρώτο χαρακτηριστικό που κοιτάει κάποιος στην επιλογή τηλεόρασης είναι φυσικά η διάσταση της. Μετριέται διαγώνια σε ίντσες (1 ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά, συνεπώς μια τηλεόραση 42 ιντσών έχει διαγώνιο μήκος περίπου 107cm) και συνήθως επηρεάζει την τελική τιμή της συσκευής, μαζί με άλλους παράγοντες βέβαια. Το κριτήριο επιλογής της σωστής διάστασης θα πρέπει να είναι ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί, καθώς μεγαλύτερη ή μικρότερη απόσταση θα έχει ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα εικόνας και την εμπειρία θέασης.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ενδεδειγμένη απόσταση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τηλεόρασης και θεατή, υπολογισμένη με την βέλτιστη αποτύπωση της ανάλυσης Full High Definition και 4k UHD:
Ανάλυση
Η ανάλυση μιας τηλεόρασης αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ξεχωριστών εικονοστοιχείων (Pixels) από τα οποία αποτελείται η προβαλλόμενη εικόνα. Η περιγραφή της έχει την μορφή «Αριθμός pixels πλάτους» x «Αριθμός pixels ύψους», δηλαδή μια τηλεόραση Full HD (1920×1080) έχει 1920 pixels στο πλάτος και 1080 pixels στο ύψος. Οι περισσότερες τηλεοράσεις αυτή την στιγμή στην αγορά χωρίζονται σε 3 διαφορετικές αναλύσεις:
- High Definition (HD Ready) – 1280 x 720 pixels
- Full High Definition (Full HD) – 1920 x 1080 pixels
- 4K Ultra High Definition (4K UDH) – 3840 x 2160 pixels
Smart TV
Με την ταχεία εξέλιξη του διαδικτύου και των apps, θα ήταν πολύ περίεργο να μην εμφανιζόταν και η εφαρμογή τους στην οικιακή ψυχαγωγία. Οι τηλεοράσεις Smart διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο επιτρέποντας την πλοήγηση σε ιστοσελίδες και το κατέβασμα εφαρμογών δημοφιλών ιστότοπων όπως το Youtube, τα κοινωνικά δίκτυα, υπηρεσίες streaming και όχι μόνο, μέσω των δικών τους app stores.
Συνήθως η σύνδεση γίνεται αυτόματα με το Wi-Fi, ενώ υπάρχουν και μοντέλα Wi-Fi Ready, δηλαδή απαιτείται η αγορά ενός ξεχωριστού Wi-Fi δέκτη.
Τεχνολογία 3D
Η δυνατότητα αναπαραγωγής τρισδιάστατης εικόνας ήταν το μεγάλο μπαμ που έγινε στην οικιακή ψυχαγωγία μετά από την κυκλοφορία των επίπεδων HD τηλεοράσεων. Η ολοζώντανη εικόνα και τα εφέ των 3D ταινιών είναι πολλές φορές καθηλωτικά και εντυπωσιακά. Αν και μάλλον η τεχνολογία στις τηλεοράσεις δεν είχε την απήχηση που περίμεναν οι κατασκευαστές, το 3D παραμένει ένα χαρακτηριστικό που όλοι θα θέλαμε να έχει η συσκευή μας.
Οι τηλεοράσεις με δυνατότητα 3D χωρίζονται σε δύο κατηγορίας βάση της τεχνολογίας και των γυαλιών που χρησιμοποιούν:
Ενεργητικό 3D: Χρησιμοποιεί γυαλιά εξοπλισμένα με μπαταρίες και προσφέρουν καλύτερη εμπειρία, καθώς η ανάλυση που λαμβάνει το κάθε μάτι στο ενεργητικό 3D φτάνει την πλήρη ανάλυση της εικόνας. Είναι όμως πιο βαριά και αρκετά ακριβότερα από τα αντίστοιχα του παθητικού 3D.
Παθητικό 3D: Μοιάζουν με γυαλιά ηλίου και με αυτά που υπάρχουν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι αρκετά φθηνότερα και πιο ελαφριά από τα ενεργητικά, όμως η ποιότητα εικόνας που προσφέρουν είναι υποδεέστερη καθώς η ανάλυση μοιράζεται στα 2 μάτια.
Συνδεσιμότητα
Τα πλείστα μοντέλα αυτή την στιγμή στην αγορά πλέον διαθέτουν τουλάχιστον μια θύρα HMDI και επίγειο δέκτη DVB-T (κωδικοποίηση MPEG4 για παρακολούθηση επίγειων ψηφιακών καναλιών). Πέρα από αυτά, υπάρχουν αρκετά είδη εισόδων τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Θύρα USB: Για αναπαραγωγή ταινιών, φωτογραφιών και μουσικής απευθείας από ένα USB stick ή σκληρό δίσκο. Μερικά μοντέλα υποστηρίζουν και την εγγραφή του προγράμματος στο αποθηκευτικό μέσο. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η θύρα για SD Card.
- Οπτική έξοδος ήχου: Optical output, για σύνδεση της τηλεόρασης με κάποιο ηχοσύστημα για μέγιστη ποιότητα ήχου.
- Περισσότερες θύρες HDMI: Όσες περισσότερες, τόσο το καλύτερο! Για να είναι ανενόχλητη και χωρίς περιορισμούς η ταυτόχρονη σύνδεση διαφορετικών συσκευών, όπως ηχοσυστήματα, παιχνιδομηχανή, αποκωδικοποιητής, laptop κλπ.
Curved
Οι Curved ή Κυρτές τηλεοράσεις είναι το νέο τάση των κατασκευαστών στα ακριβότερα μοντέλα της αγοράς. Αν και περισσότερο κοσμητικό χαρακτηριστικό παρά λειτουργικό, μια κυρτή τηλεόραση θα έχει συνήθως υψηλότερη τιμή από μία κλασική επίπεδη. Παρόλα αυτά, ο σχεδιασμός τους προσφέρει αίσθηση βάθους καθώς καλύπτει μεγαλύτερο μέρος του οπτικού πεδίου με όλα τα σημεία της οθόνης να βρίσκονται στην ίδια απόσταση από τα μάτια.
Βέβαια, η κυρτότητα της οθόνης την κάνει επιρρεπή στις αντανακλάσεις και μειώνει αρκετά την γωνία θέασης. Για να απολαύσεις πραγματικά την εντυπωσιακή εικόνα και τα χρώματα μιας curved τηλεόρασης, θα πρέπει να κάθεσαι ακριβώς απέναντι από το κέντρο της.
Ρυθμός ανανέωσης εικόνας (Refresh Rate)
Ουσιαστικά είναι ο αριθμός των εικόνων που περνούν ανά δευτερόλεπτο από την οθόνη. Υπολογίζεται σε Hertz (Hz) και για παράδειγμα σε τηλεόραση με Refresh Rate 120Hz, κάθε δευτερόλεπτο η εικόνα θα ανανεώνεται 120 φορές. Όσο μεγαλύτερος ο ρυθμός ανανέωσης τόσο πιο ομαλή η εικόνα. Στις τηλεοράσεις με ανάλυση Full HD, ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης κυμαίνεται περίπου στα 100 – 120Hz, ανεξάρτητα με το τι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές, καθώς η μεγαλύτερη τιμή γίνεται με την χρήση επεξεργαστών και είναι πλασματικό.
Στις τηλεοράσεις 4K, ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας ενισχύεται από την κατασκευή της οθόνης (φωτισμός, επεξεργαστής, τύπος panel). Και σε αυτή την περίπτωση τα πολύ μεγάλα νούμερα είναι πλασματικά και δεν επηρεάζουν την ποιότητα θέασης.
Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από την ποιότητα του προβαλλόμενου περιεχομένου και τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτό από ανθρώπινο μάτι. Συνεπώς, ο εξαιρετικά υψηλός ρυθμός ανανέωσης δεν αξίζει το επιπλέον κόστος ανάμεσα σε 2 μοντέλα με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Και μερικά ακόμα…
- Τοποθέτηση σε τοίχο: Οι τηλεοράσεις πλέον έχουν μικρό βάρος και με τις κατάλληλες βάσεις μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν στον τοίχο, εάν δεν θέλουμε να στηρίζονται σε έπιπλο τηλεόρασης ή θέλουμε να γλυτώσουμε χώρο.
- Δορυφορικός δέκτης: Ο δέκτης DVB-S επιτρέπει την παρακολούθηση δορυφορικών καναλιών. Εάν αυτό το χαρακτηριστικό μας ενδιαφέρει αλλά η τηλεόραση δεν διαθέτει δέκτη DVB-S, τότε θα πρέπει να προμηθευτούμε έναν δορυφορικό αποκωδικοποιητή.
- Γωνία θέασης: Αν και λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό για προβολή στο σπίτι, η μεγαλύτερη γωνία θέασης επιτρέπει την παρακολούθηση από πλάγιες θέσεις χωρίς να αλλοιώνεται η εικόνα και να χάνονται λεπτομέρειες. Στο σαλόνι αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, περισσότερο σε μεγαλύτερους χώρους για παράδειγμα καφετέριες.